söndag 27 juli 2014

Krypterade polisnyheter

.
Aftonbladet publicerade torsdagen den 24 juli en stort uppslagen artikel om polisflykten. Med rubriken ”Tusen poliser redo att sluta” luftades missnöjet i poliskåren på ett helt uppslag. 2013 slutade 65 personer står det. Allt handlar om lönen enligt artikeln. Att någon av de 65 som slutade förra året skulle ha gjort det av något annat skäl än lönen finns inte på kartan.

Av i artikeln intervjuade polisers uttalanden kan man förstå att det finns missnöje med arbetets organisation, resursbrist osv. Men artikelns upplägg decimerar frågan till bara en lönefråga.

Men jag tror, trots att man nu bäddar för en löneförhöjning inom polisen, att det även finns andra skäl till att poliser slutar. Exempelvis att polisen inte är samma ädla arbetsplats som många tror när de söker sig till polisen.

Hur många poliser som är missnöjda med annat än lönen går det inte att läsa sig till. Inte heller kan man förvänta sig att poliser som slutar för att de störs av missmanagement eller korruption inom polisen basunerar ut det på gator och torg. Det sker ibland, men bara undantagsvis. Jag kan inte på rak arm erinra mig att jag hört talas om ett enda fall sedan Börje Lantto slutade och det måste väl nu vara cirka 30 år sedan Börje slog näven i bordet med buller och bång, därtill driven av korrupta inslag i poliskåren.

Med höjd lön kan man i viss mån kompensera för missnöje med annat. Exempel på sådant kan vara att polisresurser ofta tas i anspråk för politisk lekstuga. Eller missnöje med att politiker och/eller mutkolvar susar förbi i gräddfil och ”glöms bort” i utredningshögen. Det kan säkert väcka missnöje hos poliser som har sin rättsuppfattning intakt.

Det är ju väldigt bekvämt och lätt att åtgärda om missnöjet inom polisen bara är en lönefråga.

Alternativet att det finns desillusionerade poliser i stort antal, som flyr yrket därför att jobbet för många visat sig vara något helt annat än de höga ideal som fick dem att bli poliser, är ju inte lika lätt att fixa. Men för medborgarna, skattebetalarna, är det minst lika angeläget att det görs.

Södertälje söndagen den 27 juli 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: