söndag 27 juli 2014

Totalsanera snarare än skydda

.
I fredagens SvD skriver att antal naturskyddsbyråkrater eller naturskyddslobbyister under "Brännpunkt" med rubriken "Svensk natur en turistmagnet" och efterlyser bättre naturskydd i Sverige.

Vad är det då som har fått dessa naturskyddslobbyister att avbryta semestern för att skriva nästan en helsida i SvD om bättre naturskydd?

Det ligger väl i farans riktning, att det är de, över nästan hela den allt fortare döende Östersjön, invällande bältena av giftiga cyanobakterier som fått det att i elfte timmen börja röra sig i naturskyddslobbyisternas krypta. När "algblomningen" slår ut turistentreprenörernas verksamhet är det naturligtvis lite jobbigt att inte kunna visa på att man gjort någonting.

Ingen av dem vill väl bli sittande som gisslan på det sätt som Naturskyddsföreningen blev när Göran Perssons pojkar med hjälp av 25 bortkastade miljarder förgiftade Hallandsåsen och den korrupta Naturskyddsföreningen teg om realiteterna?

Det här är ett makalöst hyckleri. Det hjälper inte mycket om stora delar av Sverige är oförstört, utom Pajala och Östersjön. Om Östersjön fortsätter sin snart avslutade dödskamp kan inte Sverige försvara en bild av ett oförstört landskap. Då hjälper det inte att stjäla mer enskild mark och låtsas skydda den. Att låtsas att Sverige är oförstört invid den döda Östersjön vore som om tyskarna skulle påstått att Ruhr inte var en del av Tyskland. Ruhr-området var också döende, på 1960-1970-talen. Men tyskarna tog sig i kragen och lyckades stoppa processen.

Det tricket lär inte kunna återupprepas när den politiska makten i Sverige infiltrerar alla kritiska och granskande organ genom att tillsätta "balanserat" folk som gör jobbet - men inte så mycket att det blir besvärande. Naturskyddslobbyisterna får väl göra som sina kollegor som granskar politik och rättsväsende i landet där ingen gör någonting ordentligt och alla bara låtsas. De får väl leta reda på någon biflod i Sydostasien eller någon sjö i södra Afrika att jobba för.

Södertälje söndagen den 27 juli 2014
Mikael Styrman

Inga kommentarer: