söndag 9 juni 2019

Båtflyktingar till USA?


.
USA tvingar nu Mexico att styra upp förhållandena vid sin gräns mot Guatemala och Belize, för att minska antalet mellanamerikanska migranter som tar sig fram till gränsen mellan Mexico och USA.

Då kan vi nog förvänta oss tre nya inslag, ett ganska omedelbart och i huvudsak två mer långsiktigt.

Det omedelbara är förmodligen att det börjar dyka upp båtflyktingar som anländer till Mexico från olika mellanamerikanska länder, som mellan Afrika och Europa.

Det ena lite mer långsiktiga fenomenet är förmodligen att det även börjar anlända båtflyktingar till USA, främst till Kalifornien, Texas och Florida, men kanske också till Puerto Rico och Amerikanska Jungfruöarna, för vidaretransport till det nordamerikanska fastlandet.

Det andra långsiktiga fenomenet är nog att det i större utsträckning utvecklas metoder för att smuggla in människor till amerikanska hamnar, och även till inofficiella landstigningsplatser, via container- och fartygstrafiken.

Det blir nog intressant att följa hur USA tacklar dessa nya vägar att ta sig in i landet och även att jämföra med hur motsvarande fenomen hanteras i Europa.

USA är kluvet i flykting- och migrantfrågan. Bland annat landets jordbruksekonomi är baserad på att det kommer fattiga och värnlösa människor och arbetar i jordbruket. Så USA både vill och vill inte ha in sådana människor, men förstås i lagoma mängder och helst inte permanent. Men gången brukar vara att de efter lång tid i rättslöst tillstånd så småningom blir naturaliserade medborgare i USA.

Falun söndagen den 9 juni 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: