torsdag 6 juni 2019

Bergsklättrare egotrippade lortgrisar


.
Media, bland annat Expressen, uppmärksammar nu, efter åtminstone 65 års klättrande på Mount Everest, att bergsklättrare är egoistiska egotrippade lortgrisar, som tror att deras mamma jobbar på Mount Everest och kanske över hela Himalaya. Fast så uttrycker inte Expressen sig. Expressens journalister uttrycker sig istället ytterst neutralt, som om allt svineri på Mount Everest skett mer eller mindre av sig självt, som genom ett ingripande av en högre makt. Inget som någon behöver ta åt sig av.

Under 11 ton sopor hittade man fyra lik, vilket också tyder på en ganska udda inställning till tingens ordning. 

200 lik påstås ligga utspridda på Himalaya. De tinar tydligen fram på grund av det varmare klimatet. En tredjedel av Himalayas glaciärer väntas tina till 2050 vilket tidningen skriver att ger lite vatten i Asiens stora floder. Det är möjligt att skribenten menar rätt, men har uttryckt sig fel. Förmodligen är det istället så att de tinande glaciärerna ger mycket vatten i Asiens floder, medan glaciärerna smälter, för att senare, och ganska tvärt, sina nästan helt, när mängden smältvatten avklingar för att det finns väldigt lite glaciärer kvar. Om ens hälften av det som skrivs om klimatet visar sig vara sant är det nog snarare så, att det är bra om en tredjedel av glaciärerna finns kvar år 2050. Jag tror inte att man ska förvänta sig det. Det går fort på slutet när snö och is smälter.

Nu hade de elva tonnen sopor transporterats till Katmandu för återvinning, skriver Expressen. Jaha, det låter ju bra. Undrar var den uppgiften kommer ifrån? Och undrar om den är sann? Jag tror att det är ljug, att Expressen har hittat på det där själv. De elva tonnen har garanterat hamnat på någon soptipp någonstans mellan Mount Everest och Katmandu. I värsta fall en improviserad soptipp.

Den okritiska rapporteringen förklaras nog av att bergsklättring är spännande, bergsklättrare är ”hjältar”, de säljer tidningar och Expressen håller sin egen skjorta fri från fläckar. Man vill förstås inte skriva att tidningen parasiterar på egotripparnas nedsvinande av Himalaya. 

Falun torsdagen den 6 juni 2019
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu kommer ju det mesta av vattnet dvs ca 90% av i Asiens floder inte från glaciärer utan det är monsunregn och vanligt regnande som fyller på floderna precis som hos oss! Dessutom är det en myt att glaciärerna i Himalaya smälter pga varmare klimat det är sottäcket från kolkraftverk som gör att solen biter bättre och smälter isen!

Benny

Mikael Styrman sa...

Ja, det kanske är så. Det lär väl visa sig.
Åtminstone tycks det leda till att en massa lik tinar fram i Himalaya.

I vart fall är det en känslig balans som är viktig för miljarder människors överlevnad.
För några år sedan sa man åt oss i Sverige att klimatförändringarna skulle resultera i att Alperna skulle förlora sin snö så vi skulle vinna skidturisterna. Det skulle bli varmare här och vi skulle få mer nederbörd så vi skulle få bättre odlingsförutsättningar.

Det verkar inte infrias. Vår vinter har blivit flera månader kortare och vi fick istället torka och vattenbrist.

Ingen vet heller hur det blir med vatten till Asiens floder.