fredag 7 juni 2019

Köpcenterbubblan igen


.
Detaljhandelns utveckling är beskriven på många håll, så även här på bloggen för en liten tid sedan. Den har inneburit att ett fåtal kedjor har vuxit, följts åt som ”Följa John”. Tillsammans har de följt IKEA:s etableringar som en haj följer en båt.

Detta lilla antal kedjor har etablerat i stort sett likadana filialer, vilka dykt upp som svampar ur jorden över hela landet. De har konkurrerat ihjäl mycket av den småskaliga handeln, den som förr gav olika orter karaktär. Det som gjorde att vart man kom fanns det alltid något roligt att upptäcka när man gick i affärer på orten. Detta roliga och individuella finns nästan inte alls kvar längre. Istället finns det bara samma som finns på alla andra orter. En utomordentligt tråkig utveckling som alla orter, speciellt de som tidigare hade en utvecklad och väletablerad lokal handel med originalitet, har förlorat på.

Utvecklingen har fått oss vanliga dödliga att fråga oss hur många likadana butiker det egentligen finns behov av? Vi kommer väl aldrig att få något exakt svar, men vi kan väl förstå av det som pågår att vi nu åtminstone har överskridit det nödvändiga och försvarbara antalet. Så småningom kommer vi förmodligen att landa under den magiska gränsen, men först ska förstås många butiker läggas ned och kanske många köpcenter med dem.

Men allra först ska våra pensionsfonders förvaltare köpa köpcenterfastigheterna till höga överpriser - med våra pengar…

Falun fredagen den 7 juni 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: