fredag 7 juni 2019

Kanonbåtsdiplomatins baksida


.
Ett allt mer maktfullkomligt och urspårat USA har en president som åker världen runt, åtminstone virtuellt, via Twitter, och ägnar sig åt kanonbåtsdiplomati. Nackdelen med att utsätta resten av världen för kanonbåtsdiplomati är att förr eller senare riskerar man själv att bli bemött med kanonbåtsdiplomati.

Kina svarade förra veckan på USA:s trakasserier och illojala konkurrens mot Huawei med att flagga för att man kan komma att sluta exportera sällsynta jordartsmetaller till USA. Det är en mycket viktig råvara för all elektronik, inte minst i moderna vapensystem.

Enligt den officiella statistiken står kina för nästan allt utvinning av sådana, USA för en liten del och resten av världen nästan ingenting. Men det är den officiella statistiken. I verkligheten ser det lite annorlunda.

Sådana råvaror utvinns i Afrika, i länder vilka slits sönder av krigsherrar som försörjs med vapen av de gamla kolonialmakterna och USA. Det rapporteras till oss på ett nästan obegripligt sätt av våra i det närmaste helt USA-styrda media. Men då rapporteras det som islamistiska terrorister osv. Inte ett ord om att de försörjs med vapen av USA & Co i syfte att slita sönder nationalstaterna. Det är samma drivkrafter och förmodligen samma aktörer som 1961 sköt ned FN:s Generalsekreterare Dag Hammarskjölds plan nära Ndola i dåvarande Nordrhodesia. Syftet är naturligtvis att roffa åt sig värdefulla råvaror utan att betala mer än en spotstyver för dem. Eftersom verksamheten är illegal och staterna i fråga utsatta för stora påfrestningar kommer i Afrika utvunna sällsynta jordartsmetaller inte med i den officiella statistiken. Kinas dominans är därför i verkligheten inte fullt så stor som den officiella statistiken visar.

Men Kina utmanar de gamla kolonialmakterna i Afrika. Allt fler afrikaner drivs bort från sina jordar därför att de ska användas till att producera mat till Kina. Kinas kostnadsläge gör att de är konkurrenskraftiga i Afrika på ett sätt som inte västerlandet är. Men ifråga om de sällsynta jordartsmetallerna kommer det knappast att hinna påverka frågan. Men även om Kina inte är så dominerande som den officiella statistiken påstår kan det bli mycket besvärligt för USA om kineserna gör allvar av sitt hot.

En annan sak som kineserna sannolikt kan göra är sluta tillverka telefoner åt Apple. Det skulle kunna ända Apples marknadsdominans och symboliskt skjuta ned ett företag med lika stort amerikanskt symbolvärde som det World Trade Center som Dick Cheney & Co sprängde den 11 september 2001, kamouflerat till en islamistisk attack.

Den som övergår till att använda kanonbåtsdiplomati riskerar att förr eller senare bli bemött med kanonbåtsdiplomati samt att få finna sig i att inte ha några vänner - bara fiender och latenta fiender - väntande på att våga släppa masken och kliva fram i ljuset med sin fiendeskap.

Falun fredagen den 7 juni 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: