söndag 9 juni 2019

USA, Erdogan och Gühlen


.
Det är tuffa tag mellan USA och Turkiet, trots att de är allierade genom NATO, åtminstone till namnet. I USA befinner sig Fethulla Gühlen i exil, vilken Turkiets diktator Recep Tayyip Erdogan anklagade för statskupp, när Erdogan själv genomförde sin statskupp.

Det ger sig självt att Erdogan inte är så glad åt den situationen. Erdogan känner sig inte säker så länge USA har ”Gühlen-kortet”. Det vill han nog gärna tvinga av dem. Det ligger nära till hands att misstänka att det spelat en avgörande roll för Turkiets beslut att köpa ryska luftvärnssystemet S-400 istället för amerikanska Patriot.

Men det är inte mycket som talar för att USA kommer att gå Erdogan till mötes. De behåller säkert Gühlen och om Erdogan blir olydig börjar USA att intrigera för att avsätta Erdogan och hjälpa Gühlen eller någon amerikansk marionett till makten, med välsignelse från Gühlen. Det är ju så USA behandlar såväl vänner som fiender, efter känt mönster från det politiska maktspelet redan under Romarrikets tidevarv.

Falun söndagen den 9 juni 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: