söndag 12 april 2020

Argumenten tål inte dagens ljus?

.
Återkommande poppar frågan upp om varför regeringen inte gjort längre gående åtgärder för att hindra smittan från att spridas i landet.

Jag uppfattar saken så, att det är ganska tunt med argument mot sådana åtgärder. Det argument som allt som oftast poppar upp är att vården skulle förlora många medarbetare om man stängde skolor och dagis. Men det är väl ändå ett ganska tunt argument?

Givet den mycket speciella situation som landet befinner sig i, med stora mängder potentiella dödsfall i potten, kan det inte vara någon stor sak att ställa om så att vårdpersonalens barn tas om hand, så att föräldrarna kan jobba - även om man stänger skolorna för flertalet? Det var någon som påstod att Sverige är ”fredsskadat”. Så måste det väl vara om ett sådant obetydligt hinder får stå i vägen för möjligheterna att rädda många människoliv?

Det här börjas andas lång väg att de verkliga argumenten inte tål att framföras. De kan vara - exempelvis - att regeringen inte har något emot att sanera statsfinanserna genom att rensa ut ganska ordentligt bland ”de som byggde Sverige”. De är ju bara ”de som byggde Sverige” när valdagen närmar sig.

Regeringen låtsas att tjänstemännen - specialisterna - får sköta det här med corona. Svenska regeringar brukar gömma sig bakom rädsla för ministerstyre när ärenden som kan tänkas sparka tillbaka ska skötas. Men däremot när det gäller sådant som kan förväntas vara populärt ska handläggas bromsas de aldrig av något ministerstyrelse. Då är de minsann högst upp på barrikaderna och svingar fanan.

Det här att tjänstemännen eller specialisterna sköter corona utan politisk inblandning är för övrigt bara nys. Tjänstemännen gör ingenting som inte är förankrat eller rent av är följden av ett uppdrag eller en order från politikerna. I de flesta fall är tjänstemännens främsta uppgift att skydda politikerna från folkets ilska. Till exempel kan det ske genom att inte avslöja varför skolorna inte kan stängas. Det är ju knappast så att regeringsledamöterna står i kö för att gå ut och säga att vi vill ha ihjäl fler åldringar först och därför vill vi inte stänga skolorna.

Falun söndag 12 april 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: