lördag 4 april 2020

Hanteringen av Corona har varit vårdslös

.
Det är lätt att konstatera i backspegeln, naturligtvis, men det har inte saknats sakkunniga som varnat för faran med Corona. Regeringen har som vanligt valt bort de sakkunniga med obekväma åsikter och valt att lyssna på, eller själv kört fram, sakkunniga med bekväma åsikter.

Med bekväma åsikter menar jag sådana som har tyckt att man inte behöver testa sjukvårds-, hemtjänst- och åldringsvårdspersonal och andra snarlika inom omsorgen. De har satt omsorgen om byråkratin och vårdapparaten framför folkhälsan. 

Om alla har förstått att man därmed har byggt in en tidsinställd bomb, att man förvandlat hemtjänsten till dödspatruller och så vidare låter jag vara osagt. Men tillräckligt många har förstått det för att det ska ha varit allmänt känt bland våra beslutsfattare.

Hela hanteringen är ett klassiskt exempel på en typisk psykopathantering. Man har valt att hoppa till närmaste tuva, närmaste kortsiktiga fördel - utan att bry sig om de långsiktiga konsekvenserna av sina beslut. Men det drabbar ju inte dem själva. Inte direkt åtminstone. Dessutom är de vana vid att de får göra vad som helst och att de andra skurkarna i maktapparaten skyddar dem från alla konsekvenser.

Vad ska vi med en folkhälsomyndighet till när den i praktiken visat sig vara en byråkratihälsomyndighet, som värnar om det som är bekvämt för byråkratin, istället för att värna om folkhälsan?

Falun lördag 4 april 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: