lördag 4 april 2020

Hög svansföring kommer att räknas i tusentals döda

.
Regeringens höga svansföring i Coronafrågan och dess nyttjande av Coronafrågan till en egotrippad marknadsföringskampanj har resulterat i en ödesdiger senfärdighet som förmodligen kommer att mätas i tusentals, kanske tiotusentals, eller ännu fler döda. Ingen vet hur många.

Ofattbart mänskligt och ekonomiskt lidande kommer att bli följden av att man slösat bort mer än en månad på svammel. En månad som borde använts till massivt, beprövat och metodiskt arbete för att begränsa smittspridningen. I en tid då näringslivet ändå stannat och det hade varit ”gratis” att vidta adekvata och verkningsfulla åtgärder mot smittspridningen har regeringen inte gjort någonting substantiellt för att avvärja katastrofen.

Men det handlar ju bara om ”gamla och sådana med underliggande sjukdomar”, som man återkommande framfört, därmed röjande sin egen människosyn. Sådana som kan undvaras, som bara kostar pengar. Men vem har inte underliggande sjukdomar? Och om man har underliggande sjukdomar - är det rimligt att man då måste dö i ett land som är ökänt för sina höga skatter i all modern tid?

Gårdagens nyhetssändningar visade skoningslöst vad våra stollar är i färd med att ställa till med. I ett land med en nedkörd sjukvård, men med ett maktetablissemang vars självbild stelnat för kanske 30 år sedan, i en tid innan man hunnit förstöra landet och sprida sin inkompetens över landet som en våt filt. Bäst i världen - det är vi det! Åtminstone kommer vi att höra till de bästa i Europa på att anställa folkmord på den egna befolkningen.

Syrianerna i Södertälje blev lovade av Stefan Löfven inför förra valet att Sverige skulle fördöma Turkiets folkmord på armenier. Men sedan rann det ut i sanden. Aldrig har Sveriges syrianer varit längre ifrån att få folkmordet fördömt än nu, när Stefan Löfven och hans underhuggare och kumpaner strax har ett eget folkmord på sitt samvete.

En sak som framgick igår med all önskvärd tydlighet är att den bild som man utmålat för oss om att det bara är gamla och sjuka som stryker med är ren och skär lögn.

En annan sak som upprörde var de former under vilka man avser att låta sjuka dö - i ensamhet - i sina bostäder - utan vård - med anförvanter som enda assistans - om man har några - och om de vågar komma in i ens rum.

Man kan fråga sig hur många kollektiva självmord som kommer att bli följden av att sjuka människor överges?

Vem ska sedan ta hand om de avlidna och deras familjer? Kommer det att fungera lika illa efter döden som före? 

Redan före Corona fanns det ju cirka hundratusen som var fullt avlönade för att gå hemma och skräpa, vilka skulle kunna samla in lik. Så den verksamheten behöver inte bli överbelastad som sjukvården. Om de nu vill arbeta om de redan är fullt avlönade för att göra ingenting?


Många är visserligen analfabeter men med ett fordon som de är vana vid kan även analfabeter samla in lik. Det kanske blir som på 1300-talet när digerdöden hemsökte landet. Människor med oxe och vagn rullar fram längs våra städers och samhällens gator, emellanåt klämtande i klockan och ropande: 

Bring out Your dead! eller Kom ut med Era döda! ifall det råkar vara en svensk likhämtare.

Och så kan likhämtaren ibland klämma till med: Det är på allvar nu!

Falun fredag 3 april 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: