söndag 19 april 2020

Att inte kunna fisa och tugga tuggummi samtidigt

.
Bernie Sanders
Inte så lyckat av demokraterna att dumpa Trumps motpol och istället välja en blek Trump-kopia som demokraternas presidentkandidat. Åtminstone är den officiella förklaringen till att det demokratiska partietablissemanget tryckte ut Bernie Sanders att man ansåg honom för radikal, att amerikanerna inte skulle rösta på någon så långt till vänster. 

Det kan i sammanhanget ihågkommas att urvalsprocessen i huvudsak ägde rum INNAN Corona-pandemin.

Joe Biden
Istället valde man Joe Biden som många verkar ifrågasätta om han är på väg att bli senil. Hur det är med den saken vet inte jag. Men han verkar onekligen ha svårt för att uttrycka två intelligent formulerade meningar i rad. När jag ser honom på TV kommer jag att tänka på President Lyndon B Johnson. Ja, inte Johnson själv, utan en sak han sade. Det var nog en officiell hemlighet att Johnson bakom kulisserna hade ett mycket vulgärt språk. Det amerikanska folkmordet i Vietnam knäckte Johnson som avböjde omval, rädd att bli den förste amerikanske presidenten att förlora ett krig. Han efterträddes av Richard Nixon som man kanske på sätt och vis kan kalla den tidens Trump. Om Nixons vicepresident Gerald Ford uttryckte Johnson att Ford är så korkad att han inte kan tugga tuggummi och fisa samtidigt. Hur vulgärt uttryckt det än är skulle det nog lika gärna ha kunnat sägas om dagens Joe Biden. 
Lyndon B Johnson
Gerald Ford
Donald Trump?
Richard Nixon?
Säga vad man vill om Trump, men det problemet har inte han. Det betyder att demokraterna kommer att ställa upp med en presidentkandidat som är en blek kopia av Trump. Alldeles för nära Trump för att utgöra ett alternativ. För att vinna mot Trump måste man inte vara nära honom. Man måste utgöra ett tydligt alternativ. Det hade nog Bernie Sanders varit, särskilt mot bakgrund av Coronavirusets härjningar. 

George W Bush
För att Joe Biden ska kunna vinna mot Trump måste Trump alla sina hittills demonstrerade stolligheter, grodor och sin tydligt demonstrerade egennytta till trots göra bort sig mycket, mycket mer. Och skulle Biden mot all förmodan vinna kommer samma fenomen att uppträda som under George W Bush tid. Man kommer hela tiden att måsta fråga sig vem som egentligen styr landet, bakom kulisserna. Men i nuläget ser det i alla fall ut som om demokraterna spelat bort, eller sålt, sin chans att få en demokrat vald till president i nästa val.

Falun söndagen den 19 april 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: