fredag 3 april 2020

Corona är inte fienden - blott budbäraren

.
I TV4:s Nyhetsmorgon torsdagen den 2 april nämnde programledaren Steffo Törnquist att han har varit klasskamrat med Anders Tegnell i gymnasiet. Och Tegnell var klassens ljus.

Det ifrågasätter jag naturligtvis inte på minsta sätt. Problemet med Folkhälsomyndigheten, Regeringen och hanteringen av Corona-viruset, är förmodligen inte frågan om Anders Tegnell är intelligent eller inte. 

Problemet är istället våra maktstrukturer som innebär att ovanför Anders Tegnell-typerna, högre upp i hackordningen, återfinns politiker som gått den långa vägen, med start inom SSU och andra ungdomsförbund där de lärt sig hur man tuktar, styr, förtrycker och skrämmer människor av annan åsikt och där de även lärt sig driva sina uppfattningar - ofta mot bättre vetande.

Det finns kanske exempel på sådana som kan vara kunniga, intelligenta, hederliga och empatiska även i den politiska sfären. Men normaltillståndet som de flesta - de som inte håller inne sin uppfattning av rena rövslickningsskäl, nog bättre känner igen sig i, är bilden att småpåvar på olika nivåer är mer eller mindre enfaldiga, ohederliga, oempatiska och både fullständigt hänsynslösa och maktgalna.

De omger sig ibland med dessa intelligenta och välutbildade medarbetare som Anders Tegnell. Men bara de som är beredda att kompromissa med sin professionella uppfattning och underkasta sig sin småpåves åsikter och/eller infall kommer i fråga för befordran. De intelligenta och dugliga som inte är beredda att anpassa sina åsikter blir snart utbytta, uttryckta, utfrysta, förtalade och ersatta av någon mindre nogräknad, för vilken platsen vid köttgrytorna är viktigare än att exempelvis vården sköts effektivt och okorrumperat. Sådana är det ingen brist på. Kompetenta sådana är en evig bristvara.

Så är nästan hela svenska sjukvården uppbyggd. Ointelligenta, men hänsynslösa, maktgalningar som bara släpper upp korkade, fogliga och ofarliga politiker omkring sig, styr sjukvården med hjälp av ovan nämnda specialistpolitruker, som anpassar sina åsikter till småpåvarnas önskemål. De politiska församlingarna är ofta reducerade till enmansshower. Med ett litet undantag. De flesta småpåvar omger sig med en, eller ett fåtal torpeder, som utför det smutsiga arbetet med att tygla de som av någon anledning försöker tänka själva eller inte vill acceptera maktmissbruket.

Därför säger det oss förmodligen mycket lite att analysera hur intelligent Anders Tegnell är eller inte är. Det som måste bedömas för att vi ska kunna ha en något så när god uppfattning om hur Coronakampen kommer att gå, är hur kloka och hederliga de är som befinner sig över Anders Tegnell i hackordning. Personer i motsvarande Anders Tegnells ställning, som till stor del har till uppgift att bara utgöra ett professionellt alibi åt en oprofessionellt och okunnigt agerande politik, tenderar att anpassa sin uppfattning till politikens önskemål. Det är en överlevnadsstrategi för individen i fråga, men det leder inte nödvändigtvis till beslut som gagnar samhället. Det leder i det här fallet till önsketänkande och till utdragande och ihoptryckande av grafer och kurvor, för att försöka anpassa verklighetsbilden till den politiskt önskvärda.

Lite skämtsamt mitt i den katastrofala verklighet som politikens vanstyre åstadkommit vill jag likna Corona-showen i TV med det gamla skämtet om militären och kartorna. Om kartan och verkligheten inte stämmer överens är det kartan som gäller i det militära, enligt den gamla historien. Så är det nu med Tegnells grafer och kurvor, med den bild som politiken genom Tegnell vill förmedla. När verkligheten inte behagar uppföra sig som politikens grafer påbjuder prövas nu hur länge media ska foga sig i politikens lögner. Mycket tyder på att de lögner som till stora delar utgör det manifest som sjukvården vilar på nu närmar sig vägs ände. Det finns mycket skräp att städa bort i fråga som hur svensk sjukvård styrs. Det är efter elfte timmen för att hinna göra det inför Corona-virusets nuvarande angrepp. Men ju fortare greppet över sjukvården kan vridas ur de maktgalna stollarnas händer, desto gynnsammare blir situationen för befolkningen. 

Befolkningen kämpar just nu för sin överlevnad. Fienden är vanskötseln och plundringen av sjukvården. Fienden är inte Coronaviruset. Corona är bara budbäraren som visar hur det är ställt och det kommer efter hand att ersättas av fler budbärare. Kampen står mot enfald och korruption ikring den stora pengahög som sjukvården skulle ha att tillgå - utan tjuvaktiga politiker och tjänstemän med stöd av ett korrupt rättsväsende.

Falun fredag 3 april 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: