torsdag 2 april 2020

Corona-tävlingen går vidare i media

.
Vilket land ska vinna? Vilket ska lyckas bäst med att skydda sin befolkning mot Corona - eller vilket land ska lyckas ha ihjäl flest genom bristerna i sin hantering?

Om tävlingen gäller det senare är det nog kört för svenska regeringen. Med sina ynka tio miljoner invånare kan Sverige aldrig bli totalsegrare. Däremot kan man ha en chans i grenen döda per capita, särskilt om inte Afrika räknas. I Europamästerskapet kan Sverige säkert komma att susa in till en tätposition med fötterna före.

Idag presenterades lite nya mellantider. Endast 1/5 av de som dött i Stockholm är - hittills - äldre från de äldreboenden som Stockholms Landsting lyckats smitta ned. Det betyder att Folkhälsomyndigheten håller emot bra. Merparten av resterande 4/5 kan via sig härröra från vitala människor i alla åldrar vilka rättat sig efter Folkhälsomyndighetens bagatelliserande råd om hur samhället och medborgarna bör bete sig. Klar segrare blir under alla förhållanden regeringen, antingen direkt eller indirekt.

Givet den märkliga linje som Sverige visar upp, med den mediala expertuppbackningen i media innebärande att man trycker ihop och drar ut på allehanda kurvor och grafer för att de ska stödja Sveriges linje, är det svårt att frigöra sig från tanken att Folkhälsomyndigheten ur sin påse plockar fram det som tidigare varit i regeringens säck.

Det vill säga, att man tillrättalägger verklighetsuppfattningen så att den i möjligaste mån döljer politikens och tjänstemännens ansvar för att Sverige var i vårdkris redan före Corona. Därtill är helt utan beredskap mot minsta lilla störning i försörjningssystemet.

Falun torsdag 2 april 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: