söndag 12 april 2020

Vinklade pseudodebatter i propagandaorganen

.
Regeringen skördar ”framgångar” med spridningen av Corona bland våra äldre. Även  fullföljandet av utrotningen av förintelseöverlevare som de tyska nazisterna missade går uppenbarligen bra. På annat sätt är det svårt att tolka pseudodebatten i våra media som gärna tycks vilja måla ut en verklighet innebärande att det dör lika många i länder som försökt hindra smittan från att sprida sig som det dör i Sverige.

Det finns alltid människor med olika åsikter. Kanske övertolkar man därför om man misstänker att sådana debattörer frammanats av dem som sitter med skägget i brevlådan på grund av den förda svenska politiken? Det kan mycket väl vara deras egna åsikter även om de naturligtvis bottnar i den information vi alla nås av genom media. Men ganska troligt är att just den sortens argumentation är den som släpps igenom censuren i propagandaorganen.

Hur ska man annars tolka att en vanlig uppfattning i mediadebatten, som nyss nämnts, är att det dör lika många oavsett den förda politiken? Verkligheten innebär ju att det dör dubbelt så många i Sverige som i Danmark. Fyra-fem gånger fler i Sverige än i Norge och nästan 10 ggr fler i Sverige än i Finland. Det är per miljon invånare och beror således inte på att Sveriges folkmängd är större än grannländernas. 10 ggr - det är tusen procent. Det är inte vad man menar med ”ungefär lika många”.

Det är en trist debatteknik att dra de slutsatser man vill dra och sedan underbygga slutsatserna genom att utesluta de resultat som inte stödjer den åsikt som man vill torgföra.

Över lag har man väldigt svårt att i statstelevisionen, och även en del andra propagandaorgan, komma ihåg att ta med Finland i jämförelserna. Det är förstås allt för smärtsamt för dem som misskött vår vårdsektor och vår beredskap.

Falun söndag 12 april 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: