tisdag 9 februari 2016

Kravlöshet en dygd i Karolinskas elfenbenstorn?

.
Stefan Einhorn skriver på Aftonbladet debatt om Karolinska och manar till besinning i ”drevet” mot rektorn Anders Hamsten. Jag har uppfattat Stefan Einhorn som en klok och godhjärtad person. Därför blir jag lite förvånad av hans argumentation. Kanske att hans goda hjärta fördunklar hans omdöme? Det förefaller som om Einhorn har lätt att känna sympati för och identifiera sig med Hamsten. Inte lika lätt för att identifiera sig med Hamstens och de andras offer samt deras efterlevande. Det är mänskligt och det verkar fungera ungefär likadant nästan oberoende av intelligens och utbildningsnivå.

Einhorn finner det orättvist, rent av omöjligt, att ”hela Karolinska Institutets och Universitetssjukhusets trovärdighet ifrågasätts” och att det är ”en förolämpning mot hårt arbetande vårdpersonal, lärare och forskningsverksamma.”

Säkert är många med anknytning till Karolinska idag i ett mer eller mindre chockliknande tillstånd. Annars skulle nog inte sådana argument alls framföras. Man bör beakta vad som av allt att döma har inträffat: 

- En charlatan har rekryterats till ett mycket välrenommerat institut. 
- Ingen har brytt sig om att kontrollera hans betyg och CV. 
- Han har tillåtits operera människor med oprövade metoder utan föregående djurförsök. 
- Han har tillåtits operera bort organ ur kroppen och ersätta dem med plastkomponenter på tidigt prototypstadium. 
- När detta avslöjas, patienterna dör efter svåra plågor och metoderna granskas, agerar rektorn stick i stäv mot utredningens slutsatser.

Givet dessa förutsättningar, vilken vettig människa skulle, om ett alternativ fanns, frivilligt välja att låta operera sig på Karolinska? Förtroende är nog viktigt för en institution som Karolinska. Det var redan tidigare allvarligt naggat i kanten till följd av den absurda miljardrullning som pågår där, utan att stockholmarna verkar få något tillbaka.

Besinning är av godo. Dumhet är av ondo. Att under dessa omständigheter, låta dem sitta i orubbat bo, som agerat på ett sätt som gör att inte ens ett åtal om medhjälp till dråp kan uteslutas, har definitivt mer med den senare egenskapen att göra. Inte i något annat sammanhang skulle det accepteras att de som uppenbarligen kan komma att misstänkas för mycket grova brott får sitta kvar och dessutom själva bestämma hur utredningen ska bedrivas. Om man menar någonting alls med alla floskler om likhet inför lagen, rättssäkerhet osv ska rektorn, styrelsen och förmodligen ett antal dignitärer ytterligare omedelbart skiljas från sina arbetsuppgifter. Det handlar trots allt om åtta dråp, möjligen åtta mord, med fler planerade. Det måste väl ändå vara uppenbart för var och en, att det kan finnas många som har anledning att på ett otillbörligt sätt påverka utredningen, i för dem själva fördelaktig riktning.

Einhorn ifrågasätter det meningsfulla i att spekulera i vilken betydelse viljan att skydda KI:s varumärke haft för ledningens agerande. Jag måste anmäla avvikande åsikt. Om man vill förhindra att något liknande inträffar igen är det centralt att försöka skaffa sig förståelse för vilka drivkrafter som påverkat olika aktörer. All brottsutredning innehåller för övrigt liknande spekulationer i rikligt mått. I sammanhanget bör även betänkas, att det inte är första gången KI och KS är inblandade i liknande affärer. Det har tidigare förekommit att man opererade in oprövade plåthjärtan i patienter med katastrofalt resultat. Personligen skulle jag inte bli jätteförvånad om ytterligare jämförbara äventyr förekommit, men att mörkläggningen då lyckats bättre.

Mest betänksam blir jag, när jag ser att Einhorn skriver ”det ingår inte i rutinerna att kontrollera uppgifter i sökandes CV, vilket man kanske bör se över.”  - Kanske, Stefan Einhorn? Kan man ha miljonlön, eller flera miljoner i lön, och inte vara fullkomligt klar över den frågan? Behöver man kanske ledigförklara alla åtminstone chefs- och läkartjänster på Karolinska och låta de anställda söka sina arbeten på nytt - efter komplettering med åtminstone en enklare lämplighetsundersökning? Om man tillsätter den enklaste tjänst inom sjukvården kontrolleras den sökandes CV - ofta ingående. Men på Karolinska får vilken charlatan som helst med påhittat CV börja operera folk och byta ut organ mot allehanda, aldrig provade, plast- och plåtmaskiner. Man blir ju mörkrädd. Vad finns det mer som hänger i gärdesgården på Karolinska?

Södertälje tisdagen den 9 februari 2016
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Självklart skall Hamsten bort då han försökt halshugga de som uppmärksammade att inte allt stod rätt till. Att inte då göra en grundlig undersökning av kirurgens bakgrund och förehavanden är att grovt åsidosätta sina förpliktelser. Han och några ryggdunkare måste bort snarast för KI:s bästa

Anonym sa...

Einhorn klok och sympatisk person... Men vänta nu! Jo Einhorn och hans föräldrar har målat en jättestor tavla där de är jättejättegoda och jättejättesnälla. Ledtråd: När en filmkaraktär säger "Jag är en renässansmänniska" betyder det ofta att det är en psykopat. När människor i verkligheten säger samma sak (efter att ha sett filmen) betyder det ofta att de åtminstone är sociopat. Den som tror på en person som säger "Jag är väldigt ödmjuk!" är oftast bara dum i huvudet. Personer som är ödmjuka på riktigt kommer naturligtvis inte ens på idén att diskutera sin egen personlighet. Vad lär detta resonemang oss om Stefan Einhorn? Jo att han reser landet runt och klår kommuner på sanslösa föreläsararvoden genom att föreläsa i strunt inför kommunernas och landstingens anställda. Vilken scam! Och samtidigt har den jäveln lön från KI mfl institutioner. Bara en person som tillhör den jättejättegoda folkgruppen kan komma undan med det. Vakna Styrman!