onsdag 25 oktober 2023

Inte älgens fel att skogen sköts av klåpare

 .

Onsdag kväll hade SVT:s Aktuellt ett ganska långt inslag om älgen och skogen. Eller annorlunda uttryckt ”älgen eller skogen” som inkompetenta skogsbolagschefer och rövslickande underhuggare tror att gäller.


Men det finns ingen motsättning mellan älg och skog - åtminstone inte om skogen är välskött. Däremot kan man inte ha felaktigt skött skog och älg.


Med felaktigt skött skog menar jag inte oskött eller otillräckligt skött skog utan istället överdrivet skött skog. Skog som är skött som om det inte fanns några vilda djur i skogen. Som om natur och skog inte går att förena.


De problem framför allt bolagsskogarna, men även en del privatskogar, upplever med älg och annat vilt är helt hänförliga till att man lägger ned betydande summor - förmögenheter - på att sköta sönder skogen.


Nya bestånd anläggs efter avverkning med extremt dyrbara metoder som dessutom ger extremt låga stamantal per hektar. Det skapar skogsbestånd som inte tål vare sig naturlig avgång eller betning av vilda djur. För att lägga lök på laxen producerar dessa onaturligt glesa skogar virke av mycket dålig kvalitet. Det gör åtminstone skenbart inte så mycket för den som inte kan driva sågverk lönsamt, men tjänar bra på att koka papper på grund av bristande konkurrens.


För en privat skogsägare ser det inte likadant ut. Massa- och pappersproducenterna är måttligt roade av att dela med sig av lönsamheten till privata skogsägare och därför får produktion av kvalitetsvirke större betydelse för en privat skogsägare.


Det räcker inte med att skogsbolagen och några troende anlägger för gles plantskog. De röjer den sedan för hårt. Det medför att det inte finns något utrymme för natur och betande djur i deras vanskötta skogar. Det resulterar också i att träden blir korta och grovkvistiga och därför bara producerar skräptimmer. I en naturligt och traditionellt skött skog står träden tätt, drivs av konkurrensen att växa på längden, blir inte grovkvistiga och klarar betning av vilt utan att bli förstörda. De blir istället med tiden långa, kvistfria och värdefulla - till en lägre produktionskostnad än klåparna betalar för att producera skräp.


Nej, det är inte älgens fel att skogen betas sönder. Problemet är istället att skogen sköts av klåpare som lägger ut stora summor av deras huvudmäns pengar på att rasera viltbestånd och jaktvärden på deras fastigheter för att producera värdelöst skräpvirke.


Falun onsdagen den 25 oktober 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: