söndag 1 oktober 2023

Kriminalvård eller hotell?

 .

Mycket av den grova kriminalitet som breder ut sig i Sverige är invandrad från länder i den tredje världen, det accepteras väl numera av alla.


Den som både har rest i Afrika, och jämförbara områden, och vet något om svensk kriminalvård, vet att svensk kriminalvård erbjuder högre komfort än den absoluta merparten av de hotell som lokalbefolkningen i dessa länder har råd att ens kortvarigt bo på i sina hemländer. Det gör att det är fullkomligt dödfött att försöka stävja invandrad grov brottslighet med svenska fängelser vare sig de intagna stannar kort eller lång tid, vare sig man får fast brottslingarna eller ej.


Men svenska politiker och byråkrater har inte mer bakom pannbenet än att de utformar svensk kriminalvård efter hur de själva skulle vilja ha det om de bodde där. Möjligen röjer det viss självinsikt hos dessa, beträffande deras egen vandel?


Kriminalvård är emellertid inget jämlikhetsexperiment i så måtto att alla ska ha likadant fängelse oavsett vad de har för bakgrund. Om man vill att kriminalvården ska verka avhållande på fortsatt brottslighet får inte fängelserna vara utformade så att brottslingarna upplever sin vistelse som en belöning. Eftersom de intagna har så olika bakgrund och det är bakgrunden som i hög grad bestämmer hur den intagne upplever sin vistelse i fängelset, är en enhetlig fängelsestandard utesluten om man vill att fängelset ska verka avhållande på fortsatt brottslighet av den typ som plågar Sverige.


Det här är uppenbarligen väldigt svårt att ta in för en normalkorkad och jämlikhetsindoktrinerad svensk politiker eller byråkrat.


Jag träffade under min tid i politiskt fängelse människor med sådan invandrarbakgrund, vilka var dömda till mycket långa straff och vilka trivdes som fisken i vattnet i fängelset. Fängelset hade ingen som helst avhållande inverkan på dessa personer, som dessutom i flertalet fall fortsatte driva sin narkotika-rörelse under tiden i fängelset. De som var lite yngre, och lägre ned i hackordning, rånade bland annat värdetransporter och långtradare under sina permissioner. Den godhjärtade dumhetens fängelser vårdar klienternas abstinensproblem. På sätt och vis lite gulligt…


Våra politiker, som förr använde skattebetalarnas pengar till att fylla landet med mobförråd huserande oanvändbart skräp, är nu i färd med att fylla landet med fängelser som inte kommer att göra någon nytta alls mot den grova kriminalitet som nu plågar landet. Snarare handlar det om personalvård. Knarkbaroner i offentlig tjänst använder sitt inflytande till att ordna en behaglig tillvaro för sina underhuggare. 


Ett alternativt sätt att sköta saken på, som blir billigare än att fylla landet med fängelser som missar sitt mål och som, i kombination med utvisning vore mycket verksammare mot den grova organiserade brottsligheten, skulle vara att hyra fängelseplatser i brottslingarnas hemländer eller angränsande länder.


Det som avgör frågan om hurudana fängelser som ska användas är sannolikt vad som är politikens egentliga incitament. Är det att vårda den egna maffiaorganisation eller är det att skydda befolkningen mot maffiaorganisationen? Var och en kan förmodligen höra på frågeställningen att befolkningens väl och ve har uppförsbacke i Sverige.


Falun söndagen den 1 oktober 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: