torsdag 12 oktober 2023

Palestinas förbannelse

 .

Om Palestina har olika folkslag stridit i tusentals år. Folkslag har kommit och gått. Ödet har alltid varit eller upplevts som mycket orättvist mot förlorarna i de återkommande striderna. Så har det varit så långt tillbaka som det går att veta, så är det nu och allting talar för att det kommer att fortsätta att vara så.


Om det är nytt eller om det inte har observerats eller omtalats tidigare vet jag inte, men en omständighet som i mycket förhindrar en lösning på Palestina-problemet, är att nästan vart palestinierna sökt sig eller drivits i stort antal, tenderar det att leda till mycket svåra motsättningar, våld, mord, sprängattentat, krig och inbördeskrig.


Libanon, med en halv miljon registrerade palestinska flyktingar, slets sönder och härjas ännu av återkommande fraktionsstrider efter decennier av inbördeskrig, till stor del skapade av olika beväpnade grupperingar som den libanesiska staten inte lyckades hantera. Jordanien var på väg mot inbördeskrig som en följd av 2,2 miljoner palestinska flyktingar, men efter avväpnande av de palestinska organisationerna verkar läget ha lugnat ned sig. Åtminstone hörs ingenting i media därifrån. Närmare en miljon är numera internflyktingar på Västbanken. Syrien har en halv miljon palestinska flyktingar och har nu länge skakats av inbördeskrig. Egypten har enligt de uppgifter jag funnit endast en mindre palestinsk population, under 100.000, men har heller inget öppet inbördeskrig.


Slutligen Gaza-remsan, med 1,8 miljoner invånare, som behärskas av Hamas efter allmänna val - i någon form. Det är uppenbarligen en garanti för att där inte kommer att bli någon fred. Det förefaller som om det alltid kommer att finnas grupperingar vid makten som har mer att vinna på att det råder krig än fred.


Historien visar dessvärre att mottagande av flyktingar från Palestina sällan visar sig vara någon välsignelse för det mottagande landet. Palestinierna tenderar att, av i och för sig begripliga skäl, ta med sig det eviga kriget dit de kommer, vilket leder till att dörrarna numera ofta slår igen framför palestinierna.


Synsätten tycks vara olika. Mottagarländerna ser välkomnande av palestinier som en humanitär handling i en svår situation. Allt för många palestinier ser mottagandet som en hjälp att fortsätta kriget som inte verkar gå att vinna.


Falun torsdagen den 12 oktober 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: