onsdag 11 oktober 2023

Överdrivna bortförklaringar till polisens misslyckade arabkrig

.

Det finns naturligtvis både en och flera anledningar till den svenska polisens tafatthet i kampen mot de till stor del invandrade knarklangarna. En anledning, som i och för sig inte behöver vara ensam, är sannolikt att politiken i sin strävan att hålla sig kvar vid makten, med hjälp av nysvenska röster, hållit tillbaka polisen.


Det är säkert inte lätt att vara polis i Sverige och prestera något, till gagn för samhället, om poliser som försöker utföra sitt arbete blir utsatta för hot, mot inte bara dem själva, utan även mot familjen. Att grova brottslingar som själva eller via ombud framför sådana hot inte blir inlåsta mer än i bästa fall symboliskt och kortvarigt och än mer sällan blir utvisade, är inte ägnat att stärka polisen i sin yrkesroll. Att hot även kommer uppifrån i organisationen innebär självfallet en katastrof för uppklarningsprocenten - vare sig hoten emanerar från korrumperade chefer eller dito politiker.


Att polisen inte haft förmånen att känna lagstiftarens stöd i ryggen har naturligtvis inte gjort saken bättre. Samma gäller för politikens ganska tydligt demonstrerade vilja att smeka nysvenska brottslingar medhårs. Även vi som inte har nämnvärd insyn i polisbranschen inser att vare sig mordet på den kontroversielle konstnären Lars Wilks eller mordet på regionpolischefen tillika ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving har varit ägnade att stärka polisens arbete. Kan man mörda dessa två kan man naturligtvis mörda vilken polis som helst som försöker utföra sitt arbete.


De siffror innehållande uppskattningar om mycket stora antal inblandade i den gängkriminalitet som nu plågar Sverige är sannolikt kraftigt överdrivna. Jag har sett siffror i stil med 30.000-35.000 nämnas. Syftet är förmodligen att skyla över de verkliga orsakerna till att polis och rättsväsende inte klarar att sköta sitt arbete på ett tillfredsställande sätt. Det handlar inte om det stora antal brottslingar som polisen uppger, men det är naturligtvis bekvämt att skylla på det övermäktiga antalet. Tvärtom torde det vara fråga om ett mycket begränsat antal, men i gengäld mycket engagerade och aktiva brottslingar. Jämförelsen mellan en gammal tändkulemotor som sakta tuffar framåt på sätt som man alltid varit van att göra på den ena sidan och en nytillverkad och pigg Ferrari på den andra sidan ligger nära till hands. Därmed inte sagt att det det inte kommer att bli väldigt många brottslingar i Sverige ifall polisarbetet inte effektiviseras.


Men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är polisen som är dysfunktionell i Sverige. Problemen är minst lika stora inom rättsväsendet och framför allt hos lagstiftaren. Det hjälper föga om polisen börjar fungera bättre ifall rättsväsendet fortsätter att fungera som gangsterligornas förlängda arm och lagstiftaren som deras gudfader.


När, eller om, de nämnda institutionerna börjar fungera uppstår ett stort kostnadsproblem, när en allt större del av Mellanösterns kriminella ska erbjudas övervakad helpension i Sverige. Det är redan ett stort problem och det kommer att bli mycket större. Svensk kriminalvård är inte tillräckligt avskräckande för Mellanösterns brottslingar. Helpension i ett svenskt fängelse är till förväxling lik ett hotell med hög standard i flertalet orter i Mellanöstern och Afrika, men mycket billigare för den intagne och mycket dyrare för staten. Det har väckts förslag flera gånger om att göra något åt saken, exempelvis genom att hyra fängelseplatser i Afrika åt de brottslingar som kommer från världsdelen. Frågan är märkvärdigt senfärdigt och ångestfyllt behandlad i politiken. Så lär det fortsätta. Kanske tills det blir så dyrt för Sverige att vara hotell åt Mellanösterns och Afrikas brottslingar att det börjar svida påtagligt i svenska skattebetalares plånböcker. Å andra sidan blir det kanske billigare att leva när araberna har bränt upp svenskens bil och svensken inte längre har råd att åka utomlands. Det går säkert att dra ned på maten också, om man bara kan trösta sig med att vänsterdebattörerna är tillfreds med behandlingen av Mellanösterns och Afrikas brottslingar i Sverige.


Falun onsdagen den 11 oktober 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: