måndag 21 maj 2012

Drachmer => Euro => Drachmer => Dadlar ?

.
Signalerna från Grekland är fortsatt att den grekiska befolkningen är ovilliga att betala för den grekiska nomenklaturans vällevnad.

Signalerna från EU är alltjämt att den grekiska befolkningen bör ikläda sig betalningsansvar för ännu mer skulder från EU. För att betala räntor och amorteringar på tidigare lån från EU. Räntor och lån som beviljats till andra greker på lösa boliner, därför att oansvariga bankpsykopater har haft inställningen att det kvittar om grekerna betalar tillbaka. De europeiska nationalstaterna går ändå alltid in och täcker förlusterna. Och det gör de ju. Tills nationalstaterna slutligen går i konkurs eftersom tilltron till den skenade sedelpressen så småningom blir obefintlig. Nationer på dekis, som lånar till driften, och som inte kan spara utan istället vill slösa mer för att lösa problemen förlorar så småningom förtroendet.


Tjänstemannastyre som i Sverige


Och nu ska en opolitisk tjänstemannaministär lösa problemet enligt den italienska modellen, eller enligt den svenska modellen. Fast i Sverige är den ju kamouflerad med en demokratisk sköld av överavlönade och okunniga byapolitiker som den håller upp framför sig. Så framgångsrikt faktiskt, att många svenskar ännu tror att det spelar någon roll för politikens utformaning vilket parti som kommer till makten. Eller vilket parti respektive politiker för närvarande representerar. Det gör det inte. Höggradigt korrumperade politiker förmår inte flytta på allt för mäktiga tjänstemän. Och okunniga politiker utan visioner förmår inte heller utforma någon politik annat än att fastställa den politik som tjänstemännen beslutat om.


Den grekiska signalen

Det är ebb i den grekiska kassan. Euroländerna vill inte bevilja mer lån utan att grekerna förpliktigar sig att använda lånen till att betala räntor och amorteringar på tidigare lån från euroländerna. Grekland har ingen regering. Nyval ska hållas inom kort eller tjänstemannaministär ska tillsättas. Situationen är inte oväntad. Tvärtom. Och den kommer att följas av fler och tyngre vägande euroländer som nu följer vad som händer i Grekland. Detta är, och har sedan länge varit, uppenbart för alla som inte vill förneka verkligheten och gömma huvudet i sanden, likt strutsen. Och i rådande läge amorterar Grekland hundratals miljarder euro på privata obligationslån. En signal om vart Grekland är på väg som knappast kan missuppfattas.


Köpt kvar högkonjunkturen

Det vi ser är den yttersta konsekvensen av en oansvarig politik förd av egennyttiga politiker för att hålla sig själva kvar vid köttgrytorna genom att försöka köpa kvar högkonjunkturen. Nu har man genom att förvägra Europa, världen och världsekonomin den naturliga lågkonjunkturen med dess sanering av högkonjunkturens övertoner, helt väntat, fört oss till avgrundens kant. Det mesta talar för att nu stundar tider av svår ekonomisk oreda och stor social oro.


Klipp banden mellan statskassorna och maffian

Europa måste en gång för alla klippa banden till ett bankväsende kontrollerat av kriminella som genom att muta mottagliga politiker- och tjänstemän kastar oss från katastrof till katastrof. Hur illa måste det bli innan nationalstaterna slutar sätta allas vårt välstånd på spel för att hålla maffian under armarna? Den inkompetenta maffian kan och bör tilläggas. Hur illa måste det bli innan den rådande dogmen kan avlivas och våra politiker begriper att man måste klippa banden mellan statskassorna och maffian? Hur illa måste det bli innan politiken börjar om genom att stimulera och underlätta nybildandet av lokalt ägda, fristående, banker som arbetar enligt kyrktornsprincipen – inte bara säger sig göra det?


Euron lika dumt som kronförsvaret

Det som nu pågår i Europa – att försöka hålla en gemensam valuta för länder med helt olika ekonomiska förutsättningar är lika dumt som Carl Bildts kronförsvar som 1992 kostade oss hundratusen svenska företag och vårt välstånd. Problemen bet sig dessutom fast hos oss för att våra politiker inte förmådde klippa banden mellan maffian och statskassan.


Valutabyte nära förestående?

Det mesta talar för att det nu är dags för Grekland att återta en egen valuta så att man enligt den svenska modellen kan lösa problemen genom att devalvera alla fattiga. Alla som inte staten just amorterat till så att de kan föra ut pengarna ur landet vill säga. Metoden må synas smärtsam men är sannolikt den enda metoden som kan återställa grekisk konkurrenskraft, göra det möjligt att starta och driva produktion i Grekland och få igång besöksnäringarna. En egen och svag valuta skulle göra grekiska varor och tjänster billiga för alla andra européer men göra tyska bilar och andra importvaror dyra för grekerna. Det nuvarande grekiska limbot behöver brytas och kommer av allt att döma att brytas inom kort. Och sker det inte snart går Grekland möjligen mot diktatur i någon form. Det är inte länge sedan Grekland var en militärdiktatur. Så kan det bli igen om maffians intressen ska styra Greklands politik.


Drachmer eller Dadlar?

Grekland är efter att har låtit sina drachmer ersättas av euron nu på väg tillbaka till drachmer. Det brådskar förmodligen. Väntar man för länge får man fortsätta från drachmer till dadlar.

Gulag-Kolmården tisdagen den 15 maj 2012
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: