fredag 25 maj 2012

Håll egoismen i schack

.
Ibland får man läsa någonting som känns som att någon annan klätt ens egna tankar i ord och dessutom fyllt i de där sista saknade pusselbitarna.

En sådan känsla fick jag idag, måndagen den 21 maj 2012, när jag i Dagens Nyheter, på sidan 5 i papperstidningen, läste vad den amerikanska författaren, journalisten och fristående kolumnisten David Brooks skrivit under rubriken ”Håll egoismen i schack”.

Just det här fenomenet har vi diskuterat mycket. Hur det har blivit så att opinionsundersökningar är en ständigt pågående verksamhet, om inte med dagliga resultat så åtminstone veckovisa. Politikers popularitet ska ständigt mätas. Och de ska anpassa sitt regerande till en ständigt pågående popularitetstävling. Och myndigheter, rättsväsende mm tvingas följa med: katten på råttan, råttan på repet osv.

Vem kan regera ett land under sådana premisser? Det går ju inte att regera ett land så att alla hela tiden ska hållas på gott humör. Och politiker ska inte styras med köpta opinionsundersökningar vars frågor och svar, eller mätresultat, färgas av beställarens generositet, synligt eller osynligt – som nu. Någon jävla ordning måste det vara, för att citera den gamla kommunistledaren C H Hermansson.

Gulag-Kolmården måndag den 21 maj 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: