måndag 7 maj 2012

Vi ska regera – sedan

.
Obehöriga kopplingar skapar snålskjuts

Fredagen den 13 april 2012 skrev alliansregeringens partiledare på DN Debatt under rubriken ”Vi är beredda att sänka bolagsskatten till hösten”. Debattartikeln är tillkommen i kölvattnet på det för väljarna allt tydligare förhållandet att ett ganska litet antal riskkapitalister åker snålskjuts på andra, mycket mindre bemedlade personer i Sverige. Och att de åker snålskjuts på grund av goda relationer till regeringen.

Det är ännu inte utrett och belagt, men det finns mycket som talar för att denna snålskjuts är en följd av stöd till alliansregeringens partier. Stöd i form av direkta partistöd och/eller finansiering av olika partianknutna jippon och kattdop och kanske även, gud förbjude, direkta ”stöd” till enskilda funktionärer i eller med anknytning till partierna.

Det allmänna sågar av sin egen gren

Vi kan se effekterna av detta i vårt samhälle. Svenska företag som betalar skatt i Sverige konkurreras ut av svenska företag som bedriver verksamhet i Sverige men med bas i en brevlåda i ett skatteparadis. Upphandlingar som ska garantera god vård sker med lågt pris som utslagsgivande urvalskriterium, garanterande att bara fuskgubbar av bägge könen göre sig besvär och att bara undermålig vård kan komma att upphandlas. Hur länge kan en nation och dess institutioner överleva om det allmänna gynnar företag som inte betalar skatt på bekostnad av sådana som betalar skatt?


Rökridå för att skymma Solna-brottsligheten

Samtidigt med detta spektakel har en annan, ännu allvarligare sak utspelat sig. Efter en längre tids förberedande i stor offentlighet, sände Uppdrag Granskning den 11 april sitt reportage om den grova ekonomiska brottsligheten som genomsyrar Solna Stad och som har kopplingar till åtminstone delar av alliansregeringens partier. Det har naturligtvis varit bekant för regeringen både att och när reportaget skulle sändas. Nog är det svårt att frigöra sig från misstanken att den ovan nämnda debattartikeln ingår bland regeringens åtgärder med anledning av Uppdrag Gransknings reportage. Och då talar jag tyvärr inte om regeringens åtgärder för att komma till rätta med den ekonomisk-politiska kriminaliteten i Solna Stad utan istället, enligt känt mönster, om alliansregeringens motåtgärder för att skyla över oegentligheterna i Solna Stad.

Maktskifte skapade lojhet

Omedelbart efter valet 2006 följde ett antal väl övervägda åtgärder från alliansregeringen. Därefter har följt ingenting, ingenting och ännu mer av ingenting. Vi har sett det här utspela sig tidigare. Efter att ha erövrat makten har tidigare aggressiva och ambitiösa oppositionspolitiker förvandlats till ganska nöjda och belåtna regeringsledamöter som antingen, och i bästa fall, tyckt att saker och ting fungerar ganska bra och inte alls behöver ändras på, eller i sämre fall fortsatt sina företrädares och byråkratins vandring mot undergången.


Inte första gången

Vi har som sagt sett det tidigare. Hur man, väl kommen till makten, förlorar alla begrepp om vad väljarna förväntar sig för motprestation. Synbarligen tycks många regeringsledamöter leva i tron att politiken inte alls behöver ändras, att väljarna bara var less på personerna i regeringen och ville ha dessa utbytta. Och när det börjar dra ihop sig till val nödgas man, likt Nicolas Sarkozy i Frankrike, konstatera att man inte uträttat något. Då plockas löftena fram. Som så många gånger tidigare. Som när de borgerliga, före valet, dyrt och heligt lovade att avskaffa löntagarfonderna och betala tillbaka pengarna till de bestulna, för att sedan efter valet skänka dem till några kompisar illa kamouflerat till riskkapitalbolag.

Som man kämpade för den enskilda integriteten före valet för att sedan efter valet driva igenom långt gående integritetskränkande lagstiftning.

Som man låtsades försvara den enskilda äganderätten för att sedan man fått makten genomföra än fräckare justitiemord än sina socialistiska företrädare.

Som när man hade makten sist och utan att sänka skatterna plockade fram skattesänkningspropagandan några veckor före valet, bara allt för tydligt demonstrerande, att man anser att vi alla som går till valurnorna är idioter som man törs behandla hur som helst.


Vi ska regera – sedan

Och nu säger man att vi, alliansregeringen, visserligen ensidigt har gynnat riskkapitalister på svenska entreprenörers, det allmännas och vårdtagarnas bekostnad, men att vi ska sänka bolagsskatten, sedan. Vidare att vi visserligen inte har uträttat något under de åtta år vi haft makten men om vi får makten fyra år till ska vi göra något under nästa mandatperiod. Riktigt så kommer man inte att uttrycka det, men det kommer att vara den uttydda betydelsen av vad man kommer att säga.

Handlingsförlamning är knappast bästa boten för en vårdsektor under sammanbrott. Och det inte blir bättre än så här, vore det inte bättre att ta sin Mats ur skolan redan nu, istället för att fortsätta att förstöra landet och skämma ut sig själva?
Har tiden kommit för Dig och Din regering, Fredrik Reinfeldt, att ställa Era platser till förfogande?

Gulag-Kolmården den 22 april 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: