tisdag 31 mars 2015

Germanwings: Den nya tidens morbida plockepinspel på den havererade teknikens och världsekonomins altare

.
Av allt att döma är de i den senaste Airbus-kraschen omkomna förvandlade till ganska finfördelade mänskliga kvarlevor. Rimligen är människorna i de flesta fall i mindre bitar än planet som ju synes vara i smulor. Självklart vill sörjande efterlevande att deras avlidna anförvanter behandlas på ett respektfullt sätt. Våra begravningsritualer och vår griftefrid är dock illa anpassade till den moderna tidens elektroniskt styrda flygplan och dess konsekvenser. Och visst är ansatsen att klättra omkring i alperna med stöd av helikoptrar för att plocka ihop bitar och lägga pussel med dem ett försök att helga traditioner. Men slutresultatet blir så småningom nästan parodiskt.

Ändå är det väl något vi får vänja oss vid, om dagens felkonstruerade flygplan även i fortsättningen ska användas som om inget skett och som om olyckorna även i fortsättningen ska skyllas på piloter vilka inte kan försvara sig.

Förr begravdes man i fält, inte sällan i massgravar, när man stupade i krig. Den som omkom till sjöss överläts till havet. Ett undantag som på något sätt blev en milstolpe var väl apspelet kring Estonia, med den famösa övertäckningen på havsbotten, som av allt att döma blev följden av viljan att dölja skurkstrecken vilka resulterat i att fartyget gick under.

Man bör nog ifrågasätta det meningsfulla i det ”arbete” som pågår i franska alperna. Åtminstone någon gång längs resan kommer man nog att själva ifrågasätta nyttan, om än inte högljutt. Men just nu är ju ”räddningsarbetet” värdefullt som en del i sorgearbetet för de anhöriga och som något att avleda fokus mot för de ansvariga för mörkläggningen. Och ingen vill, av naturliga skäl, ifrågasätta det plockepinspel som blir följden. Sannolikt innebär det som pågår inget mindre än en ny sorts massgrav. Ihopsamlade reservdelsmänniskor bestående av en mix av ett flertal omkomna. Varför inte, så här 48 år efter att Christiaan Barnard och hans team utförde världens första hjärttransplantation i Kapstaden? Varför ska de levande ha ensamrätt till mänskliga reservdelar? Liken är väl också männskor, om än i bitar, för att tillämpa logiken i ”Fablernas Värld”? Och varför skulle man inte göra det? Det är ju den logiken som styr våra politiker, åtminstone den svenska migrationspolitiken.

En annan sak som man kan fråga sig, är om detta kommer att visa sig vara en enstaka händelse eller om det är början på en trend? I det senare fallet kan det vara den första i en följd av morbida plockepinbegravningar orsakade av ”självmordsbenägna” piloter i perfekt fungerande flygplan med genomtänkta elektroniska styrsystem. Åtminstone i de fall man inte i fortsättningen lyckas ”trolla bort” flygplan, besättningar och passagerare i sin helhet.

- Simsalabim!

Södertälje måndagen den 30 mars 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: