onsdag 11 mars 2015

Ovanligt vältajmad uppsägning

.
Idag släpper Ericsson bomben. 2.000 jobb ska bort. Är det en händelse tror Ni? - Någon?
Jag menar inte det att 2.000 jobb försvinner, utan att bomben får brisera just nu, när diskussionen pågår i politik och rättsväsende - naturligtvis ännu inte synligt i media - om korruptionen i samband med slakten av försvaret. Den verkliga drivkraften bakom slakten av försvaret för några år sedan.

Jag vill mena, att detta är alldeles vanlig härskarteknik. Tidpunkten är föranledd av den nyss nämnda korruptionsdebatten och risken för en granskning. Sannolikt är också siffrorna överdrivna för att skapa chockverkan. Allt för att göra det mindre comme-il-faut att göra en granskning. Helst ska vi tycka synd om de stackars osjälviska direktörerna som gör sitt bästa och ändå måste säga upp 2.000 anställda.

Det här har fungerat fungerat förr. Troligen fungerar det den här gången också. Det kommer att fortsätta att fungera så länge vi inte har en fri press som kan ge oss mindre korrumperat rättsväsende och politik.

Så länge vi inte tar inte tar itu med korruptionen kommer vi inte att kunna värna samhällsviktiga funktioner och institutioner. Inga pengar kommer att räcka. Vi har redan världens högsta skatter men snart sagt ingenting fungerar längre inom exempelvis vård, skola och omsorg.

Korruptionen kostar oss många gånger mer än invandringen. Det är självbedrägerier att blunda för den ena, men angripa den andra. Båda är i stark tillväxt men om invandringen presenteras det siffror medan de mörkas om korruptionen. 

Södertälje onsdagen den 11 mars 2015
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Jan sa...

Mycket träffsäkert.