onsdag 11 mars 2015

Margot, Saudierna och Arabförbundet

.
Jaså, saudierna som är vana att förtrycka sina kvinnor, som inte ens låter dem lämna hemmet på egen hand, ännu mindre köra bil, men som uppskattar att hugga händer och huvud av folk på parkeringsplatser och piska dem till döds, tyckte inte om att Margot Wallström sa att de hade ett medeltida statsskick. - Vad konstigt… De kanske tycker att deras system är modernt och demokratiskt, efter att ha umgåtts med Jacob Wallenberg och Carl Bennet?

Om inte jag är alldeles fel informerad är deras sharia-lagar mycket äldre än medeltida, men i fråga om modernitet och upplysning är förstås medeltida ett bra epitet. Men det som svider mest är förstås, med avstamp i saudiernas patriarkaliska system, att en kvinna mästrar dem. Kanske särskilt en västerländsk kvinna som inte är inrullad i ett helt tält ute på stan.

Svenskan har idag en artikel om hur tyskarna umgås med saudierna, vägande alla ord på guldvåg, smekande saudierna artigt medhårs, även när man säger nej. Tyskarna har skurit ned vissa vapenleveranser till saudierna men är ändå måna om ett stabilt Saudiarabien. Följderna av den arabiska våren förskräcker. Särskilt sedan amerikanerna varit framme och hällt bensin på brasan samt dränkt araberna i vapen. Fast det sista tror jag inte att svenskan skrev…

Tyskarna och Margot Wallström har nog inte riktigt samma agenda. Wallström vill förändring och det är nog inte så lätt att smeka fram genom att berömma ett system som man avskyr. Det blir åtminstone inte så lätt för mottagaren av budskapet att förstå vad man menar. Vill man uppmärksamma saudierna på att man tycker att de positionerat sig tusen år fel i tiden behöver det inte vara alldeles fel att slå dem i skallen med budskapet. Har de inte kunnat lista ut det eljest kan det krävas att man är tydlig. Trots allt har hon ju inte sagt något särskilt oförskämt. Problemet är nog mest att saudierna lever i ett system i vilket man retuscherar bort kvinnor från fotografier om nu någon kvinna av misstag råkar komma med på bild. Då är det inte så populärt att det kommer kvinnor utan tält och hoppar en på näsan.

Att Arabförbundet enhälligt ställde sig på saudiernas sida i ordkriget var väl inte heller så konstigt. Det betyder ju bara att ingen av de andra arabledarna vill att saudierna ska bekosta en revolutionär rörelse i respektive ledares hemland. Även det enligt media en genuin saudisk tradition. Kanske är det dessa moderna och demokratiska impulser som Jacob Wallenberg och Carl Bennet menar att har införts i Saudiarabien genom att militärt stöldgods från svenska staten exporterats dit? Vilken sida skulle för övrigt Wallström själv ha valt om en ryss och en amerikan haft en dispyt? Att övriga araber gör som saudierna vill är förstås lika självklart som att Sverige alltid gör som USA vill. Och i huvudsak av samma skäl. Katten på råttan, råttan på repet osv…

Man skulle kunna tycka att det även i Saudiarabien borde finnas något mellanläge mellan total diktatur och total upplösning av alla samhällsstrukturer. Deras samhällssystem ger många svaga män en stark ställning i hemmet och i samhället. Att be dem frivilligt avstå från den är väl ungefär lika orimligt som att be en ordförande i en svensk arbetarekommun att sluta topprida medlemmarna.

Södertälje tisdagen den 10 mars 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: