onsdag 11 mars 2015

Requiem över Nobelpriset

.
Att Nobelstiftelsen numera allt mer fjärmat sig från Alfred Nobels vilja är väl känt bland dem som följer vad som händer. Allt oftare påverkas valet av pristagare av otillbörliga intressen. Påfallande är också hur lyhörd både Nobelstiftelsen och den Norska Nobelkommittén numera är för amerikanska intressen.

Man skulle nästan kunna tro att det är USA som har dött och inte Alfred Nobel. Möjligen då med undantag för att det knappast blir några pengar över när USA dör.

Kulmen - låt oss hoppas att det var kulmen - eller kanske snarare botten - som kom när Barack Obama fick fredspriset innan han hade hunnit göra någonting. Det var fel mot Alfred Nobel, men det var också fel mot Obama. Sedan dess har USA hunnit ödelägga Afghanistan, hålla befolkningen i Jemen och Pakistan i skräck för drönare, sätta hela Mellanöstern i brand samt kommit ganska långt med ödeläggandet av Ukraina.

Nobelkommittéerna skulle kunna lära sig av historien och unisont uttala:

- En sådan utnämning till och vi är förlorade!

Nobelpriset har haft en enastående lyskraft. Men fortsätter det så här kommer snabbt den dag närmare då någon mottagare med integritet helt enkelt vägrar att ta emot priset för att inte hamna i dåligt sällskap. Det blir ju trist om man i framtiden måste fråga föreslagna pristagare i förväg innan man utser dem, om de kommer att ta emot priset i händelse av att det tilldelas dem.

Södertälje tisdagen den 10 mars 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: