måndag 9 mars 2015

Oärligt av Carl Bennet

.
Den kollektiva hjärnblödning som 31 svenska direktörer drabbades av före helgen tycks vara en aldrig sinande källa av floskelcitat och rena eller förtäckta lögner.

Carl Bennet som via bolag är huvudägare i Getinge är ju mest känd för att svansa runt stjärten på nationalsocialdemokratiska ledare, i bästa Pehr G Gyllenhammar-stil. Bennets bolag tillverkar medicinsk utrustning som även exporteras till Saudiarabien. Han uttalade sig så här för Affärsvärlden:

- Jag är helt övertygad om att vi har varit med och påverkat välfärden och vården i Saudiarabien och gjort att det blivit bättre i hela landet.

- Att dra sig därifrån är att låta de här länderna återgå till ett gammalt system och inte få influenser från en modern demokrati.


Det här är prov på en djupt oärlig debatteknik. Frågan om Saudiarabienavtalet handlar ju inte om att välfärden skulle bli sämre i Saudiarabien av svenskarnas krigsmaterielsamarbete. Tvärtom handlar ju frågan just om att diktaturens ställning stärks av de svenska insatserna. Sedan låter Bennet mellan raderna påskina att det skulle vara något fel på välfärden och vården i Saudiarabien - underförstått att det skulle finnas ett humanitärt intresse av den svenska handeln. Och då först blir ju det här riktigt löjligt och riktigt skurkaktigt. Saudiarabien är ju inte något materiellt nödlidande land. Tvärtom! Saudiarabien badar ju i pengar och resurser. Om det någonstans finns anledning att använda uttrycket ”landet som flödar av mjölk och honung” så är det väl om Saudiarabien. Men den oärlige Bennet försöker till läsaren förmedla en bild av sig själv och de andra månglarna som osjälviska hjälparbetare som är ute och hjälper en nödlidande Saudiarabisk befolkning. I själva verket hjälper de ju, med det nu ifrågasatta avtalet, regimen att förtrycka befolkningen - inte minst kvinnorna.

Sedan har Bennet, i det senare av citaten ovan, mage att på likaledes ohederligt manér försöka lura i läsaren att svenskarnas vapenexport, med mera, skulle ha förändrat det Saudiarabiska systemet i modern och demokratisk inriktning. Sanningen är förstås att den svenska handeln inte har gjort ett piss i den riktningen - snarare tvärt om.

Bennets dubbelmoral påminner inte så lite om vad de tyska nazisterna ägnade sig åt i koncentrationslägret Theresienstadt. Inför Röda Korsets besök riggade man ett idealläger. Judarna fick musicera, ordna konserter, måla tavlor, blommor planterades mm. Det gjorde det lätt för Röda Kors-representanterna, från bland annat Sverige, att belåtna åka därifrån och sedan medverka till att Sverige stängde gränserna för judar på flykt undan nazisternas förföljelser. Det här var visserligen långt före Bengt Westerbergs tid, men Röda Korset stod på nazisternas sida redan då.

Det förtjänar att påpekas att dagens Tyskland, till skillnad från Bennet och hans kumpaners strävan, har upphört med all vapenexport till Saudiarabien. Vattenfall har försatt sig och svenskarna i strykklass i Tyskland, inte minst hos den i Tyskland mycket starka miljörörelsen. Om det blir känt i Tyskland vilken hållningslös karaktär Carl Bennet är kanske tyskarna även slutar importera medicinsk utrustning från Getinge.

Det känns motsägelsefullt att Carl Bennet producerar medicinsk utrustning, men ändå beter sig så omoraliskt. Man vill gärna tro att den som producerar sådant ska vara en god människa. Men något sådant samband finns förstås inte. Det är förstås bara önsketänkande. Så var ju också Josef Mengele läkare - sina många vedervärdiga mänskliga experiment i Auschwitz till trots.

Måndagen den 9 mars 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: