tisdag 10 mars 2015

Margot och Saudierna

.
Svenska tidningar gnäller på Stefan Löfven och Margot Wallström. De har förlorat kontrollen över utrikespolitiken heter det bland annat. Sverige är osams med Israel och Saudierna. Det vill säga osams med båda sidor i Mellanöstern. Därutöver osams med Ryssland.

- So what?

Den som håller sig väl med alla är inte vän med någon heter det. Och är det så mycket att vara vän med?  Ett Israel som bombar civilbefolkningen i Gaza med brandbomber mm? Eller ett Saudiarabien som dömer den som nyttjar sin yttrandefrihet att dödas med 1000 piskrapp, för att inte räkna upp den långa lista med övergrepp som Saudierna utsätter sin befolkning och sina gästarbetare för.

Nej, Löfven och Wallström har all heder av att inte vara kompis med vilket patrask som helst bara för att de missköter ett land och krigar mot sin civilbefolkning.

Skadeglatt och illvilligt kommenterar åtminstone en del att Saudiarabien stoppade Margot Wallströms tal inför Arabförbundet. Men då har man ju inte förstått någonting. Är inte det i själva verket den största hedersbetygelse Margot Wallström kan få? Ett uttryck för respekt, för att inte säga rädsla, så stor att man inte vågade låta Wallström tala. Hon är med andra ord så farlig, att dessa modiga saudiska män, som nätt och jämnt duger till att med den saudiska staten i ryggen våldta filippinska barnflickor, för att sedan utvisa dem, inte vågar höra en svensk kvinna tala.

- Bravo Margot!

När Carl Bildt talade var det ingen som märkte att det ens hade skett.

Ryssland är en mer komplicerad nöt. Putin är inte precis någon demokratisk mönsterelev. Men någon sådan skulle knappast kunna sitta kvar på tronen i Ryssland. Den sortens demokratiska tradition finns inte där. Egentligen är valet idag mellan att stödja Rysslands försök att värja sig mot Natos galningars krigshets eller att stödja USA och NATO ungefär jämförbart med situationen i slutet av 1930-talet. Då var det frågan om Stalin eller Hitler. Vad det innebar förstod man inte 1939, men mer än väl 1945. USA och NATO är vår tids nazistvälde men många av oss är ännu så indoktrinerade av vår USA-vänliga propaganda, att man ännu inte förstår det. Men, som sagt, det förstod man inte 1939 heller. Och USA som idag saknar varje ansats till ett hederligt beteende är det en mäktig uppgift att utmana. Många av de som idag fördömer Ryssland kommer att byta fot när så blir möjligt.

Södertälje tisdagen den 10 mars 2015
Mikael Styrman
.

6 kommentarer:

Anonym sa...


Tax är en trevlig hundras! En liten hund som tror den är
en stor hund och med en ettrig jaktinstinkt.
Precis så är det även med Margot Wallström som förtjänstfullt
gläfser mot den asätande saudiska grävlingen.
Problemet är bra vad som händer då en tax början gläfsa
mot en redan surmulen rysk björn? Kanske inte så bra för
husse heller då?
Hade husse haft en skaplig studsare eller i vart fall en
björnskramla värd namnet hade väl dock det problemet varit
hanterbart, problemet är bara att husse står tomhänt lätt
framåtböjd med byxorna vid fotknölarna....
Ja gott folk, hur detta kommer sluta om taxen fortsätter
reta björnen behöver knappast någon vidare förklaring,
men för all del buss på den där jävla grävlingen!
/ fänrik Stål

Mikael Styrman sa...

Även en asätande saudisk grävling kan bita så att det svider ordentligt för en liten tax, som jaktinstinkten till trots är bäst på att prata om jakt. Särskilt om grävlingen tar sig in i taxens koja och om grävlingen dessutom är väldigt road av att amputera kroppsdelar för andra.

Taxens husse har massor av studsare men är inte så bra på att använda dem. Däremot är husse väldigt bra på att skrävla om hur många stora björnar han skjutit. Men granskar man husses i övrigt utmärkta propagandafilmer noggrannare, har husse bara skjutit obeväpnade möss, sorkar och bisamråttor som bäst med de många studsarna. Dessutom alltid tillsammans med andra jägare och massor av drevkarlar. Och att jaga surmulen björn är inte lika ofarligt som att jaga möss och sork, oavsett sällskap.

Att taxens husse står lätt framåtböjd kan bero på vanan att ofta jaga möss och sork. Det är ju ofta där nere man finner dem och måste se sig för så att man inte trampar ihjäl dem av misstag. Det förstör jakten. Det är också något som inte lär inträffa när man jagar surmulen björn.

Anonym sa...

Av Nulands senaste utbrott att döma så har björnen även en massa hemliga effektiva vapen att ta till mot husse och hans anhang, vilket gör björnen långt farligare än vad husse ens kunde drömma om innan han startade jakten.

Av allt att döma så rasar maktkampen i USA vidare inför öppen ridå och allt tyder på att Obama blir mer och mer en lame duck. Den senaste utvecklingen med IS visar väl att de olika falangerna i USA motarbetar varandra, och att öppet dumpa vapen till IS med Natohelikoptrar inger ju inget större förtroende för hur USA styrs. Det senaste med de gripna CIA och Mossadagenterna i Irak visar väl också hur illa det är. Givetvis får vi i Sverige inte mycket info om allt detta som vanligt. Tack och lov finns ju andra källor än svenska som är styrda av sanningsminiteriet i Stockholm.

Benny

Mikael Styrman sa...

Till Benny:

Den där maktkampen har ju rasat i långa tider och gjort USA synnerligen oberäkneligt. Det går ju inte att förutse varje särintresses intentioner när det inte går att veta vilket särintresse som råkar styra från den ena dagen till den andra, eller ens från morgon till kväll. Onekligen verkar situationen nu ha övergått i något som närmast kan liknas vid kaos - dessutom helt öppet. Nästan statskuppsliknande förhållanden. Orden förtroende och USA ska man nog vara försiktig med att använda samma dag.

Om inte det fanns andra media är det inte mycket vi skulle veta. Men vi ska inte vara orättvisa mot ”Sanningsministeriet”. De jobbar nog bara på som vanligt, lyckligt ovetande om att moderna tider kan kräva förändrade arbetsmetoder. Det finns ett finskt talesätt som används i Tornedalen och som säkert har någon svensk motsvarighet. Så brukar det ju vara. Ganska rakt översatt lyder det: man kan inte begära med skopa av den till vilken bara blivit givet med sked.

Sannolikt skulle det även kunna förklara mycket av de värsta tokigheterna som utspelar sig i USA. I staten och dess militär, inte minst de hemligare delarna, tycks man kunna nå väldigt höga nivåer utan att någon bekymrar sig om ens förståndsgåvor. Lojalitet är av allt att döma det enda som räknas. Som i alla andra maffiaorganisationer.

Anonym sa...

Ja, det är inte konstigt att väljarna i USA är desillusionerade efter valet av Obama. Det enda som kan rädda USA från katastrof är att man avskaffar tvåpartidiktaturen och inför ett parlament där nya partier kan komma till tals och rensa bort gangsterväldet. Nu kommer detta inte att ske på ett bra tag och jag är rädd för att mycket blod kommer att flyta i USA, och detta kommer att drabba oss också det kan vi nog räkna med. Det ser verkligen inte bra ut för världen just nu och värre kommer det att bli. Men så här blir det när pengadjävulen tillåts styra världen.

Benny

Mikael Styrman sa...

Till Benny:

Det finns nog ett antal olika parlamentariska system som om de infördes i USA skulle bryta deras nuvarande korrumperade tvåpartidiktatur. Men det finns nog inget system som kan införas utan att föregås av ett inbördeskrig, en revolution eller en statskupp. Humanistiska tänkare som önskar införandet av ett demokratiskt osjälviskt parlamentariskt system är mycket lite benägna att göra revolution.

Om ett nytt parlamentariskt system ska införas utan att föregås av något av det nyss beskrivna så ska det införas av de korrumperade politiker som drar nytta av det nuvarande systemet. Om detta skrev Niccolò Machiavelli (1469-1527):

”Det finns ingenting så svårt att ta itu med, ingenting så väldigt att leda, ingenting så osäkert i framgång, som att införa en ny tingens ordning; ty den som försöker har nämligen alla dem till fiender som drog fördel av den gamla ordningen och han har endast ljumma försvarare i dem som drar fördel av den nya.”

Sedan återstår ännu problemet med de korrumperade politikerna. Systemet blir aldrig bättre än de människor som bär upp det. Kunde de nuvarande politikerna korrumpera det hittillsvarande systemet, så kan de naturligtvis korrumpera det nya. Det är här revolutionen kommer in i bilden. Mycket få revolutioner är fredliga. Men revolutionen byter blod i systemet. Förhoppningsvis till det bättre. Men inga garantier kan erhållas om att det verkligen blir till det bättre.

Det är mycket svårt att tro på något annat än ett mycket blodigt slut för USA. Det är trots allt fråga om ett land där nästan alla beväpnade, många till tänderna. Att skjuta varandra med skjutvapen är på väg att bli en etablerad umgängesform redan i grundskolan. Ett antal personer verkar skjutas varje år av barn som bara är några år gamla.

Jag tror som Du att många kommer att drabbas, men om bara inte tokskallarna ger sig på kärnvapenarsenalen kan det bli bättre för oss övriga sedan, när de börjar döda varandra i större skala. Även på det området har de ju traditioner att försvara.

Människans förhållande till pengar är komplicerat. För stort intresse för pengar ger mycket framdrift, men även hänsynslöshet. För lite ger passivitet och oföretagsamhet. Det är inte så lätt att hitta det där finstämda läget som är lagom. Ur den synvinkeln är vi ännu chimpanser som just kommit ned från träden.