onsdag 15 januari 2020

Den falska officeren en allt mer underhållande historia



Historien om den falska officeren som media berättat om de senaste dagarna utvecklas till en allt mer underhållande historia. Det har nu framkommit att han även tillfälligt befordrades från major till överstelöjtnant för att kunna arbeta med högre officerare i Natohögkvarteret i Belgien.

Det är intressant, men kanske inte unikt(?), att han tillfälligt befordrades till överstelöjtnant. Agerandet visar på en ganska oortodox inställning till kunnandet i organisationen. Utifrån betraktat vill man gärna tro att högre grad betyder något i kompetensavseende. Men det verkar nu som att befordringar delas ut ganska godtyckligt. Den ena tycks inte vara mer värd än den andre. En ganska svensk inställning till kompetens med andra ord. Kanske döljer sig häri förklaring till att man själv kan hitta på en överste som inte finns och utnämna sig själv till major.

Vare det hur det vill med den saken så hindrar det inte svenska militärer att söka sig ut i världen för att utbilda andra länders militär. Sveriges militär - har inte varit i krig sedan 1809 och slutade med det för att man förlorade alla krig och till slut även förlorade Finland. Den svenska militärens självbild verkar bara överträffas av Sveriges brandkårers som nu vill till Australien för att lära dem att bekämpa skogsbränder, berusade som man är av framgångarna med att bekämpa skogsbränder i Sverige. Ni vet de där som bara går att bekämpa med vinterns ankomst….


Falun onsdagen den 15 januari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: