tisdag 21 januari 2020

Den troliga sanningen bakom PostNord-svindeln



Det är naturligtvis ingen hemlighet att danskarna blåste svenskarna när några korrupta svenska politruker hittade på att svenska posten skulle köpa danska posten.

Vem som helst som inte intellektuellt har stelnat i 1960-talets tekniska nivå inser naturligtvis omedelbart att det inte finns några synergieffekter för den som delar ut post i det glesbefolkade Sverige, vilka uppstår om man också delar ut post i det jämförelsevis tätt befolkade Danmark.

Rent hypotetiskt skulle det möjligen uppstå sådana om man fick alla danskar att flytta till Sverige, eller ännu bättre om man fick alla svenskar att flytta till Danmark. Men det kan vi lämna därhän eftersom det ju är en utopi.

Återstår endera av två alternativ. Antingen är alla som skött affären från svensk sida kompletta idioter. Och det är de ju inte. Vi kan tänka nedsättande tankar om dem, men några idioter är de inte. Idioter når inte deras position. Det gör däremot sådana som när det främjar karriären kan spela idiot. I det här fallet är det någon som är med på att spela idiot ett tag som är inblandad. Det blir då lättare för de plundrade skattebetalarna att komma vidare med livet. Då är ju allt förlåtet och i så fall får de fortsätta att ”toka sig” utan några konsekvenser. Det förlåter mycket om allmänheten kan lyfta sig själva genom att se ned på dem.

Eftersom det nyssnämnda alternativet inte är troligt är det snarare det andra alternativet som gäller. Någon, mer troligt några, har fått lite i den egna plånboken för att se till att en jätteförlust hamnar hos de svenska skattebetalarna. Är det så kommer vi inte att få reda på vilka som har skott sig, inte heller hur mycket eller vad de fick och ingen kommer heller att straffas. Alla kommer att vilja se framåt istället. Inte utse några syndabockar, aja-baja! Det är den svenska modellen. Den totala ansvarslösheten och friheten från straff för maffians medlemmar.

Det är så det fungerar i korrupta länder som inte har några fristående institutioner som håller efter korruptionen. Sådana länder blir korrupta - eller fortsätter att vara korrupta.

Vår korrupta samhällselit har alltid hånat Italien för att det har flera från varandra fristående poliskårer som håller ordning på kollegorna eller konkurrenterna i de andra organisationerna. Det har våra korrupta media, på den kriminella samhällselitens uppdrag, alltid framhållit som ett bevis för att Italien är korrupt. Men så är det ju inte. Det är bevis för att italienarna förstår att människor med makt korrumperas och att korruptionen måste hållas efter.

Det är inte så konstigt att italienarna förstår det medan vi låter våra skurkar härja fritt. Italien var blomstrande kulturbygd med livlig handel och affärsverksamhet när vi här uppe ännu var på nära nog stenåldersnivå och byte stenar mot pälsar eller träklubbor. Mycket förklaras av italienarnas händelserika historia med antikens Rom som samlade kolossala förmögenheter och förröddes av korruption. Italienarna har helt enkelt på nära håll kunnat se vad korruptionen gör med ett samhälle.

Vi har en annan historisk bakgrund. Till att börja med har det ofta varit kallt och fattigt. Så småningom har vi fått en hårdhänt kungamakt som dragit in nästan alla tillgångar i riket till sig själv, ungefär som sosseriet på senare tid. Därefter har kungamakten köpt stöd och vapenmakt eller delat ut tillgångarna som belöning efter väl utfört värv. När man delat ut allt har man tagit tillbaka tillgångarna och om någon har bråkat om den saken har de fått gå hem med huvudet under armen. Sedan har man börjat om på om på nytt. Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut. Det var nästan charmigt när man i skolan fick läsa om reduktioner, ängsligt beskrivna som de var. Medborgarrätten var inte så stark i Sverige under reduktionernas tid, men vad värre är - den var inte så stark när vi läste om dem heller och det är inte ens säkert att det har blivit bättre sedan dess.

Vi är helt enkelt efterblivna jämfört med Italien och våra skurkar i maktapparaten drar hänsynslöst nytta av det.

Falun tisdagen den 21 januari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: