tisdag 21 januari 2020

Kina och svenska media



Enligt uppgifter i media försöker Kina påverka innehålet i svenska media. Det är ganska besynnerligt, tycker jag. Det tyder på att kineserna inte har förstått att vi har censur i Sverige. Det tyder på att kineserna har gått på myten om den fria svenska pressen.

Om det hade varit så, att pressen hade varit fri i Sverige, då kanske kineserna hade kunnat påverka innehållet. Men givet situationen sådan den är, med politiskt kontrollerade media, styrda med stödannonsering och andra bidrag mixat med personliga förmåner, vilka bara tilldelas den lydige, kan inte kineserna påverka innehållet i svenska media. Det kan bara ske genom att påverka den svenska  maktapparaten att i sin tur påverka svenska media. Men om kineserna får den svenska maktapparaten med sig är det inga problem. Då går det lätt.

Det är naturligtvis bekvämt för den svenska regeringen att kunna låtsas som om vi har fri press och att de inte kan påverka innehållet i media. Det är också en bra värdemätare över vad som går att uppnå med hög svansföring och lagom mycket hyckleri.

Sverige är inte vare sig Storbritannien eller USA. Inte heller där är media helt fria. När det hettar till läggar de sig. Men de lägger sig inte för enstaka korrupta småpåvar som i Sverige. Jämfört med deras pressfrihet är ju den svenska varianten ett dåligt skämt.

Falun tisdagen den 21 januari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: