fredag 17 januari 2020

Humoristiskt när stadsbeduiner analyserar skog


På senare tid har jag läst några ledare i Expressen, skrivna av ett par kvinnliga ledarskribenter. De har varit riktigt bra har jag tyckt. Av en händelse råkade jag även få syn på en ledare i Expressen från augusti 2018. Den var skriven av Gunnar Wetterberg i kölvattnet på någon av de större skogsbränderna. Ni vet han som brukar vara med och leka i TV:s lätta underhållningsprogram.

Han gör för övrigt ganska stort nummer av att han är skogsägare.

Mot slutet av ledaren propagerade han för lövskärmar mot skogsbränderna och det är säkert bra. Men så fortsätter han:

”Problemet är att viltskadorna hämmar blandskogen. Älgexplosionen sedan andra världskriget har varit granåkrarnas bästa bundsförvant. Om skogsbruket ska gå mot mer blandskog måste staten och jägarna hjälpa till att dra ner älgar, hjortar och rådjur till rimliga nivåer. Skogens mångfald och uthållighet skulle tjäna på mer ansvarsfull jakt.”
Men Herre Gud! Vem har tutat i honom det där? Viltskadorna skulle alltså hota blandskogen. Jag var tvungen att läsa flera gånger för att vara säker på att det inte var ironi. Sådant kan ju ibland vara svårt att förstå.

Inte är det älgarna och de övriga hjortdjuren som är hotet mot blandskogen. Nog är det de okunniga och giriga stadsbeduinernas plantering av monokulturer av gran och tall, i kombination med deras överdrivna städnit med röjningssågarna, som tar bort all mat för viltet och bara lämnar dem monokulturer av tall att äta, som är hotet mot blandskogarna. Det vill säga: tvärtom.

Det är ju för sorgligt att sådana här rester av socialdemokratins politisering av statliga specialmyndigheter fortfarande resulterar i att dylika irrläror sprids.

Men man får väl ta det med jämnmod och försöka se det humoristiska i att en av landets största tidningar på fullt allvar kan torgföra något sådant på ledarplats. Ibland ser man inte skogen för bara betongen och asfalten.

Falun fredagen den 17 januari 2020
Mikael Styrman

3 kommentarer:

Unknown sa...

Skogen är en av alla vansinnigt skötta saker i Sverige, den borde skötas långsiktigt och hållbart, men som så mycket annat i detta land så blir det fiasko/Jonas.

Anonym sa...

Kalhyggen är bra i Sverige, dåliga utomlands, enligt Sosseriet.
De är ohyggligt bra till och med, just i Sverige.
Kalhygget är så bra att det nu ska rädda klimatet på hela planeten, när kalhyggen görs just i Sverige.
Ja, så sjuk är sjukdomen i vårt komiska konungarike uppe i norr.
"Mickey Mouse Country" säger jänkarna.
Ett land där alla män är homosexuella säger finnen, ett land av loosers säger norrmännen, ett land av missriktad välvilja säger dansken.
Vi har levt gott på vårt svek under andra världskriget när vi var en integrerad del av det tyska utrotningsmaskineriet.
De statliga koloniala bolagen som utarmar markerna i norra Sverige skickade hela sin produktion av mineraler, metaller och skogsprodukter till Hitler.
Fullt medvetet.
Skälet till att Churchill vägrade hämta sitt komiska Nobelpris.
Ja Nobel, en absurda cirkusen.
Sverige är Europas dummaste land.
Eller rättare sagt den politiska adel som just nu sköter spakarna, med rikssvetsaren högst upp på tronen.
Tomas Johansson Skellefteå

Mikael Styrman sa...

Ja Tomas, allt som Du räknar upp går att känna igen. Själv är jag speciellt förtjust i den danska uppfattningen. Den är mycket träffsäker.

I grunden beror nog mycket på att vi av någon anledning fått en förvriden demokratisyn i Sverige. Tanken med demokrati är att vi, folket, ska välja kloka företrädare att sköta våra gemensamma angelägenheter. Men i Sverige har demokrati kommit att tolkas så att demokrati är att vilken idiot som helst ska väljas och då blir det ju som det blir.

Det är ingen slump att det det har blivit så.

Det är en gammal sanning att svaga och inkompetenta ledare är rädda för starka och kompetenta medarbetare. Svaga och inkompetenta ledare väljer därför oduglingar som i sin tur väljer oduglingar under sig. Det förvandlar det offentliga till den dödsspiral som vi nu kan iaktta mot slutet av dess levnad.

Varken dumhet eller inkompetens är jättefarligt i sig, bara det infinner sig någonstans där dess skada begränsas. Men när dumhet och ambition kombineras blir det riktigt farligt.

Jag tror att just det senare kan vara en stor del av förklaringen bakom att Sverige utvecklas så illa. Inkompetenta, ambitiösa och hänsynslösa personer har kommit till makten genom socialdemokratin. De har sedan utnyttjat partiets och statens enorma propagandaresurser, inklusive den statskontrollerade pressen, det vill säga hela pressen, till att sprida denna skeva definition av demokratin, denna vanföreställning att den mest förfinade demokratin, är att man väljer vilken idiot som helst att styra landet. Följden blir att vem som helst kan bli utsedd att leda landet, hur oduglig personen än är. Förmodligen är det ett koncept som tilltalar enfaldiga människor. Det gör det ju möjligt att se sig själva som potentiella statsministerkandidater.