tisdag 21 januari 2020

Sanningen bakom rättsväsendets kollaps



Vår korrupta samhällselit har alltid hånat Italien för att det har flera från varandra fristående poliskårer som håller ordning på varandra. Det har våra korrupta media, på den kriminella samhällselitens uppdrag alltid framhållit som ett bevis för att Italien är korrupt. Men så är det ju inte. Det är bevis för att italienarna förstår att människor med makt korrumperas och att korruptionen måste hållas efter.

Det är inte konstigt att italienarna förstår det medan vi låter våra skurkar härja fritt. Italien var blomstrande kulturbygd med livlig handel och affärsverksamhet när vi här uppe var på nära nog stenåldersnivå. Vi är helt enkelt efterblivna och våra skurkar i maktapparaten drar hänsynslöst nytta av det.

Sverige håller nu på att bli tudelat. Det finns dels vi vanliga timida svenskar som låter oss plundras av gangsters utan att förstå det, eller utan att vara beredda att utsätta oss för obehaget som följer av att man försöker göra något åt det. Det finns dels de som kommer från andra länder, ofta gammal kulturbygd där de inte kunnat värja sig eller slå sig fram. De känner igen en korrupt regim men de känner också igen en tafatt regim, en regim på dekis, på ett sätt som svenskarna inte gör och de verkar inte ha för avsikt att låta sig plundras av korruptionen som svenskarna ännu underkastar sig.

”Staten är starkare” sa Ygeman, men rösten röjde att han inte trodde själv på vad han sade. Löfven pratar utan att darra på manschetten om ordning och reda och att vi ska trycka tillbaka brottsligheten, men det blir ingen verkstad. Det lyfter inte. Det blir bara snack. Jag ska tala om varför det inte lyfter. Det beror på korruptionen. Korruption sätter alla renande krafter ur spel. Den sätter både kraven på kompetens och hederlighet ur spel. Den som medverkar i nomenklaturans brottslighet är alltid skyddad mot krav på såväl kompetens som hederlighet. Den som är skyddad från sådant upptäcker väldigt snabbt att han inte bara behöver begå brott åt nomenklaturan. Han kan göra egna affärer också. Det förklarar åtminstone en del av de anmärkningsvärt milda domarna som delas ut. Men det är inte hela förklaringen.

En del av förklaringen till att brott - riktiga brott - inte politiskt beordrade justitiemord - nästan aldrig klaras upp beror på de fall som media berättar halvkvävda visor om. Sådana där en bil brunnit upp eller en bomb sprängts på trappan till en villa. Det är vad vi får veta. Sedan får vi inte veta mer. Media brukar ibland bortförklara dem som ”uppgörelser i den undre världen”, utan att det finns några belägg för det, annat än en vilja att lugna allmänheten. Då beror det ibland, kanske till och med oftast, på att det på adressen bor en polis som är för kunnig eller intresserad av att göra sitt jobb eller en åklagare eller domare. De attentaten resulterar i att utredningarna stannar. De stannar därför att de som arbetar i systemet vet att systemet inte förmår skydda dem mot riktiga brottslingar. Systemet kan skydda dem mot gamla tanter som går mot rött ljus och liknande farliga brottslingar. Dem kan rättsväsendet sätta sig på. Men de som jobbar inom rättsväsendet vet ju att samhället inte skyddar dem när de själva eller deras familj hotas av grova brottslingar. 

Samhället, representerat av den på området rådande åsiktskorridoren, är besatt av tron att grova brottslingar hellre vill gå till jobbet på dagarna och tjäna nästan ingenting efter skatt och att anledningen till att de begår grova brott är att samhället inte har nått ut med informationen om att det inte är tillåtet. Det präglar vad som händer med sådana som begår mängder av grova våldsbrott. Det händer ingenting. Samhället skyddar ingen av de näringsidkare som utsätts för grov brottslighet, därför att samhället duger inte till det. Förmågan - och resurserna - för att skydda människor som jobbar med att klara upp och beivra brott är inte bättre.

Följden blir att samhället inte längre klarar upp några grova brott. De som förväntas göra det törs helt enkelt inte. Sedan kan Löfven försöka luras hur mycket han vill. Våra korrupta politiker har urgröpt rättsväsendet. Det är numera bara en tom Potemkin-kuliss som ofta går maffians ärenden och hjälper dem att plundra samhällsnyttiga medborgare. Tro mig, jag vet, jag har sett hur de arbetar - inifrån!

Falun tisdagen den 21 januari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: