tisdag 14 januari 2020

Fenomenet med falska papper har nått försvaret



Nu har det kommit till försvaret också, problemet med outbildad personal med falska papper, välkänt bland annat från sjukvården och från trafiken mellan Stockholm och Södertälje. Ja, det har väl inte kommit nu, men det har upptäckts nu.

En officer som hunnit jobba på många befattningar i försvaret visar sig ha skrivit sina betyg själv och har hittat på en överste i vars namn han skrivit under sina intyg. Man skulle annars kunna tro att det svenska försvaret är så litet numera att alla officerare är personligt bekanta…men tydligen inte.



Höga officerare som fick frågan om det går att lita på militärens rekryteringssystem svarar att de litar på det nya systemet, det som numera är i bruk. Frågan är väl hur mycket det säger oss? De litade ju på det gamla systemet också, tills det visade sig att man fick skriva betygen själv, utan frågor…

Andra tycker roat att fler officerare borde ombes visa sina papper, vilket inte alltid väcker den munterhet det kan stimulera hos oss andra. Tydligen är han bra på något sätt eftersom det sipprat ut under hand att det varit mer eller mindre känt att han inte är behörig, utan att det resulterat i någon åtgärd. Om det är som det brukar vara med inkompetenta eller obehöriga personer i den offentliga sektorn är han lojal. Oftast då lojal med partiet. Han kanske är bra på karaoke? Det tycks ju vara högsta mode numera i det svenska försvaret.

Kanske är han spion? Han har ju lyckats arbeta inom MUST, den militära underrättelsetjänsten - utan papper! då har han ju bevisligen åtminstone en del av en spions goda egenskaper: förmågan att nästla sig in. 

Om han nu har jobbat på många olika ställen inom försvaret så kan han kanske hela systemet. Kanske är det därför han jobbar vidare. Om han är på jobbet slipper man ju problemet med att övervaka honom och hålla reda på vad han gör…

Kanske är det så som en del säger, att han är mer dugande än de som - hittills - har oantastliga papper? Kanske borde vi behålla honom och göra oss av med alla andra?
Ingenting borde väl förvåna efter vad regeringen åstadkom i Transportstyrelsen…


Falun tisdagen den 14 januari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: