lördag 11 januari 2020

USA:s vasallstater har klarat upp flygolyckan utanför Teheran

USS Vincennes

Så fick vi veta det då. Att Iranierna sköt ned det Ukrainska trafikflygplanet som störtade utanför Teheran härom dagen. Informationen kom från USA:s president Trump, från Kanadas premiärminister Trudeau, från britternas Boris Johnson och från svenska politiker. Det vill säga från USA och från idel vasallstater till USA. Ingen har lagt fram några bevis och alla har sannolikt samma källa: den amerikanska lögnfabriken. Det vill säga från parter vilka alla i princip är i krig med Iran.

Men har de rätt då? Blev planet nedskjutet? Och blev det i så fall nedskjutet av iranierna eller någon annan - avsiktligt eller av misstag? Det kan vi naturligtvis inte veta. Förmodligen kan inte de som uttalat sig heller veta särskilt mycket om den saken. De är bara ute och talar om vad de blivit instruerade av husse att berätta. Men det finns gott hopp om att vi kommer att få veta så pass mycket att vi så småningom kommer att kunna bilda oss en uppfattning om hur det förhåller sig med den saken.

En bra början på den processen är att iranierna tycks ha insett att det ligger i deras intresse att spela med öppna kort. Om de inte har skjutit ned planet är det deras enda chans att komma ut med en version som inte överensstämmer med den amerikanska versionen.

Föga förvånande trummar svenska media utan att blinka ut den amerikanska versionen. Som man brukar. Det är ganska tydligt att informationen varit i säck innan den hamnat i påse.

När det nu händer en sådan här anmärkningsvärd händelse under de förutsättningar som nu råder i Mellanöstern finns det anledning att göra en liten historisk tillbakablick. Vem brukar skjuta ned trafikflygplan i området? Åtminstone finns det en aktör som bevisligen inte drar sig för att göra det och dessutom utan att be om ursäkt efteråt. Det är samma aktör som är den enda som har för vana att genomföra flygattacker var som helst i världen och att fälla atombomber över civilbefolkningar.

Den 3 juli 1988 sköt den amerikanska robotkryssaren USS Vincennes ned det iranska trafikflygplanet Iran Air Flight 655, på väg från Teheran till Dubai, och dödade alla 290 ombord. Detta vet naturligtvis svenska media mycket väl, men väljer att tiga om saken. Det säger oss förmodligen något om trovärdigheten i de uppgifter som svenska media publicerat på amerikansk order. Åtminstone äger det oss att man ska ta amerikanernas uppgifter med en nypa salt när de misskrediterar någon som USA ligger i krig med.

Tids nog får vi nog veta hur det förhåller sig med sanningshalten i de publicerade uppgifterna.

Falun lördagen den 11 januari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: