söndag 7 juni 2020

Aktuellt Årets Förvillare

.
SVT:s Aktuellt-redaktion måste ligga bra till för att utses till ”Årets förvillare”.

Hemvändande journalister, redaktörer, höga tjänstemän, politiker och annan nomenklatura  tog hem Corona-smittan från Alperna till Sverige och spred den i landet. Inte avsiktligt förstås, men ändå. Eftersom de var de de var ställdes inga krav på karantän. Som det brukar vara i korrumperade bananrepubliker.

Men nu är de less på allt surr om social distansering. Nu närmar sig sommaren och den efterlängtade Gotlandssemestern. Alla goda krafter får nu dra sitt strå till stacken för att göra Gotlandssemestern möjlig utan att irritera mobben.

Det föranledde SVT:s Aktuellt-redaktion att sända ett famöst förvillande reportage torsdagen den 4 juni. Matematikern Tom Britton kallades in för att ”räkna” på den smittspridning som kan tänkas bli fallet om Stockholms-nomenklaturan flyttar sina puss- och kramkalas till Gotland över sommaren. Som om det nu skulle gå att bestämma matematiskt…utan att veta hur många som är smittade, hur smittsamma de är, hur många av dem som ska till Gotland och hur många de ska slicka på där, bara för att nu ta några exempel på varför det är omöjligt att beräkna.

Det är naturligtvis något som alla som har något annat än vacuum innanför pannbenet begriper att inte låter sig förutspås matematiskt. Men TV:s nyhetsjournalister verkar vara så vana att ljuga och manipulera att lögn, sanning och rena påhitt flyter ihop för dem. Det handlar bara om att stötta regeringens ryggradslösa besked till maktelitens politruker och dölja särbehandlingen av dem. Sverige har inte varit i krig sedan 1809, men vi har socialdemokratisk regering. Det är nästan lika bra. Ännu värnar de jämlikhetsmyten. Valfuskmetoderna är inte så pålitliga att man helt vågar förlita sig på dem.

Men, men, vad skulle Aktuellt-redaktionen göra? Oraklet i Delphi kunde ju inte komma och i slutändan tycks man ju själva anse att det inte spelar någon större roll vilken politruk som står och ljuger i Aktuellt när Gotlandssemestern står på spel.

Dagens Löfven levererades sedan av statsministern själv: Det som tidigare meddelats om att hålla sig hemma för att inte överbelasta sjukvården på semesterorten gäller inte när den politiska makteliten vill semestra på Gotland. Då ställer staten upp med hemtransport till den egna regionen. Hur det ska gå till när vården redan är hårt belastad och det inte ens finns resurser till provtagning förtäljer inte Löfven - som vanligt.

Dagens Tegnell, eller dagens bullshit-floskel, levererade Morgon i P1 samma dag. ”Vi tror nu att man blir immun efter genomgången infektion, men vi vet inte ännu.” Bara skitprat som vanligt. Det vill säga att kunskapsläget är ungefär detsamma som det varit i fyra månader. Men när journalisternas och redaktörernas Gotlandssemester står på spel kan vilken gammal skåpmat som helst packas om och serveras som nyhet.

Vid ett annat tillfälle under veckan hörde jag att de svamlade om ”mer grönt än rött” eller något liknande. Då kom jag osökt att tänka på hur vi i min barndom/ungdom hade en lokal narkoman i Övertorneå. Då var det bara en. Nu finns de överallt - även i Övertorneå och i småbyarna. Efter några år, när han hade knarkat ned sig ordentligt, kunde han utan förvarning stöta ur sig halvhöga rop: ”Rött!”…..”Grönt!”….och så vidare, utan något begripligt sammanhang. Han är död numera. Såvitt man vet var det en annan missbrukare som tog livet av och rånade honom. Men det intressanta är att det är ungefär på den nivån som smittskyddsbekämpningen börjar befinna sig i Sverige, som har mer än fyra gånger fler döda än Norge, Finland, Danmark och Island tillsammans!

Som sagt: Sverige har inte varit i krig sedan 1809, men vi har socialdemokratisk regering och det är nästan lika bra för landet.

Falun söndagen den 7 juni 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: