fredag 26 juni 2020

Smittexplosionen i LKAB:s gruva i Gällivare

.
Det väckte viss uppmärksamhet nyligen när det kom fram att Covid-19-smittan spridit sig i Gällivare. Orsaken visade sig vara omfattande renoveringsarbeten med stora mängder inlejd personal i LKAB:s gruva i samband med vilka smittskyddet och befolkningens säkerhet nonchalerats.

När de svenska byråkraterna ska skylla ifrån sig för var de åstadkommit genom att lansera flockimmunitet utan att veta särskilt mycket om Coronaviruset visar det sig att deras undanflykter i slutändan kokar det ned till att det är vårdbiträdenas fel som inte haft basala hygienkunskaper. Det är vårdbiträdena som smittat ned och tagit död på åldringarna. Det är deras fel att de inte har nödvändiga kunskaper, inte har utrustning eller har råd att stanna hemma om de är sjuka. Det är också deras fel att arbetet är så organiserat att det är näst intill omöjligt att undvika smittspridning. Det är således inte Folkhälsomyndigheten, inte politikerna i kommuner och regioner, inte cheferna utan vårdbiträdena som ska ha skiten.

Det har inte att göra med Folkhälsomyndighetens råd om att man ska gå till jobbet om man inte är sjuk - trots att det är känt att man smittar innan man visar symtom och att trots att alla inte visar symtom. Det har inte heller att göra med Folhälsomyndighetens, regionernas och kommunernas instruktioner som sade att man inte behövde några skydd. Det räckte bra om man andades genom ett kaffefilter.

Det är med andra ord de längst ned på samhällsstegen, med minst möjlighet att påverka sin situation och sina arbetsförhållanden som har ställt till det.

Vi har noggrant upplysts i media om att det inte heller är LKAB:s fel att smittan spridits i Gällivare. Man har inte varit för intresserad av att hålla igång produktionen så att det resulterat i att smittskydssäkerheten satts på undantag.

Om propagandaorganens charlataner får hålla på ett tag kommer det nog att visa sig att det är vårdbiträdenas fel att LKAB bedrivit sina renoveringsarbeten i pandemitider under former som resulterat i allmän smittspridning med flera döda i Gällivare.

Det här är alltså vad hundra år av socialdemokratiskt jämlikhetsarbete resulterat i. Alla får vara med och dela och bära. I den offentliga sektorn uppbär politiker och chefer alla fördelar, inkomster och allt beröm och vårdbiträdena bär hela ansvaret - åtminstone när det skiter sig. 

Falun fredagen den 26 juni 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: