tisdag 18 juni 2013

De grandiosa slagordens kommun

.
I Haparanda räds man inte de stora orden.

”En ny tideräkning” sa Sven-Erik Bucht när det blev klart att Ikea etablerar sig i Haparanda. Och det stämmer ju på sätt och vis. Öde centrum, igenbommade lokalt ägda butiker, nedlagda industrijobb och lågavlönade kommuninvånare samt fattigdom som breder ut sig visade sig den nya tideräkningen föra med sig.

”En historisk dag” säger nuvarande kommunalrådet Gunnel Simu, när den nyfattiga kommunen skriver under ett avtal som ger kommunen det sista kommunen skulle behöva - en multiarena som kommunen ska hyra. Det är ungefär jämförbart med att låna för att konsumera eller för att bli omvald.

Det är inte unikt att det byggs arenor i kommuner. Men på annat håll byggs de av framgångsrika lokala företag som ett led i strävanden att hålla kvar sin personal eller av kommuner med framgångsrika lokala företag. Men i Haparanda finns inga lokala framgångsrika företag eftersom kommunledningen där är fokuserad på att slå ihjäl de lokalt ägda företagen. Där hyr man istället av utsocknes lycksökare.

Ärat färdas Haparandas namn över landet. Varför inte låta Sven-Erik Bucht hålla föredrag runt om i landet om underverket i Haparanda? Föredragets namn?

- ”Framgång genom fattigdom åt alla”, förstås!

Övertorneå tisdagen den 18 juni 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: