fredag 14 juni 2013

Som en tjuv om natten

.
Jag seglade just förbi Oscarsborgs fästning, vid Dröbak i Oslo-fjorden. Där sänkte norrmännen det tyska slagskeppet Blücher den 9 april 1940 när de tyska nazisterna kom som en tjuv om natten för att besätta Norge. Tack vare norrmännens och Oscarsborgs bemannings handlingskraft i samband med det överraskande anfallet kunde kungen och regeringen fly landet och etablera en exilregering i London och därifrån organisera motståndet mot nazisterna.



Oskarsborgs fästning, vid Dröbaksundet i Oslofjorden. Här drev Överste Birger Eriksen och Kommendörkapten Andreas Anderssen, och deras mannar, in en viktig första norsk spik i den grova organiserade tyska brottslighetens kista, när de sänkte det tyska slagskeppet Blücher den 9 april 1940. Ett gott hantverk, väl i nivå med det som en kompetent och hederlig domare, åklagare eller journalist är kapabel till inom sina respektive områden, när de övervinner sin rädsla.

Det var handlingskraftigt gjort av norrmännen. Men det var lättare för norrmännen och på den tiden. Lättare att identifiera brottslingarna. Man kan undra hur det skulle ha gått om brottslingarna den 9 april inte hade kommit i tyska krigsfartyg försedda med tyska och nazistiska flaggor? Om de istället hade infiltrerat den norska staten så som maffian har identifierat den svenska staten – hur hade det gått då?

Om tyskarna istället hade iklätt sig norska myndigheters kännetecken och tagit över norska företags verksamhet. Om de i åratal hade tagit alla intäkter och lämnat företagen att gå i konkurs och därefter stulit hela inkråmet i företagen genom SS-officerare kamouflerade till konkursadvokater. Om den norska kronofogden hade kommit som en tjuv om natten och utmätt och sålt norrmännens egendom - för att betala andras skulder, trots att den betalningsskyldige hade egen egendom att betala med.

Skulle norrmännen haft sinnesnärvaro att försvara sitt land då?

Jag är långt ifrån säker på det. Situationen blir mycket svårare att överblicka, och fienden svårare att genomskåda och känna igen, när han inte uppträder öppet utan gömmer sig bland de egna. Hur ska man veta vem som är vem? Vilka domare är riktiga domare och vilka är maffians män? Vilka kronofogdar är riktiga kronofogdar osv. Och om man i statliga verk byter ut cheferna mot maffians folk – kan då ”riktiga” tjänstemän fortsätta att vara det eller blir alla strax maffians män?

Vad vågar man göra? Vem kommer att vinna? Alla vill vara på den vinnande sidan. Särskilt de som bor i ett för dyrt hus finansierat genom lån i maffians banker. Se där, några av svårigheterna som gör att svenskarna har så svårt att värja sig mot maffians anfall.

Oscarsborg heter förmodligen så för att den ursprungligen var en svensk försvarsanläggning, skulle jag tro. Eller en svensk-norsk namngiven efter regenten under unionstiden. Vi har förmodligen också en motsvarighet till Oscarsborgs fästning. Åtminstone en intellektuell fästning. Men vart ska den rikta sina kanoner för att försvara landet mot maffians angrepp och vem ska våga trycka på avtryckaren?

Oslo fredagen den 14 juni 2013
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Alberth sa...

Tack vare domen i Högsta Domstolen härom dagen så har du nu möjlighet att begära resning på dina politiska domar och få ut ett saftigt skadestånd från staten för din tid i förvar och en del av de övriga plågor som du har drabbats av från Skatteverket under de senaste 10 åren. För jag utgår ifrån att du, liksom många andra, har råkat ut för dubbelbestraffning med både skattetillägg och straffrättsliga domar. Glädjande nog så omfattar domen även de fall där styrelsemedlemmar blivit solidariskt ansvariga med aktiebolagen i de fall där skattetillägg har ingått i det solidariska betalningsansvaret. Så ta nu tillfället i akt att slå tillbaka ordentligt!