måndag 3 juni 2013

Northland, Bengt och grabbarna på nya äventyr…


.
…med skattebetalarnas pengar.

Igår kl 20:20 ställde vi några frågor här på bloggen om ”räddningsplanen för Northland”.

Kl 21:20 skickade Anders Mansten och jag ut samma frågor till ett antal tidningar. Ungefär samtidigt kunde vi se Anders Sundström berätta sin och grabbarnas sanning om räddningsplanen ”för Northland” i SVT:s Agenda.

Kl 22:05 (på söndag kväll) går NSD ut med att Bengt Niska – av alla människor – hade fått information om att Northland-räddningen kanske är hotad. Strax efter, kl 22:08, hakar Kuriren på. ”Nyheten” är, att det ska bli en improviserad presskonferens utanför Northlands grindar på måndag förmiddag. Svårt att se vad det skulle ha för syfte, annat än att distrahera media och allmänhet. Nordnytt ställer upp och ger ”distraktionsgranaten” rätt inramning genom att sända direkt från presskonferensen med Bengt Niska, Patrik Snell och Jan-Erik Magnström. Alla företagare i Pajala men inga företrädare för inblandade parter. J

”Nyheten” har antytts vara, att några av de tidigare investerarna i Northland inte är intresserade av att bli plundrade enligt den Sundströmska ”räddningsplanen” och därför tänker rösta nej.

Inte så konstigt. Men inte heller svårt att hantera. Anders Sundström har just berättat i Agenda att ”investeringen” som Folksam gör i Northland motsvarar en krona om hela Folksams kapital motsvarar 1.000 kr.  Om då några investerare i Northland inte går med på att bli rånade är det väl bara att ta nya friska tag och fiska upp några kronor till ur den Folksamska folkplånboken. Eller är det denna gång någon annan som ska betala med allmänhetens pengar? Kanske de, till förmån för vilka hela ”räddningsplanen” sjösätts?

Vi följer med stort intresse Bengt och de andra grabbarnas äventyr med skattebetalarnas pengar. Bra initiativ av Nordnytt att sända direkt så att frågorna får den uppmärksamhet de förtjänar. Kanske lika bra att Nordnytt sätter upp ett lokalkontor i Pajala för att ha handlingsberedskap inför fortsättningen? Frågan är bara om det ska kategoriseras som nyheter, underhållning eller livsåskådningsfrågor?

Nog verkar grabbarna vara stressade. Mycket i potten förstås. Vad ska det annars vara för mening med en improviserad presskonferens utanför grindarna till gruvattrappen?

Övertorneå måndagen den 3 juni 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: