söndag 9 juni 2013

Om Efim Wechsler hade försvarat sig

.
Pling-pling! … Pling-pling! ….swisch….swisch…swisch. Några grabbar i de busiga pojkåren passerar oss bakifrån på gångbanan ungefär samtidigt som vi möter två unga föräldrar med barnvagn. Och där kommer en ung mamma till med barnvagn och där en med barnvagn och två tre kläppar som kan gå själva och busar runt sin mamma. Vart vi ser är det mammor, gravida mammor, mammor med barnvagn, pappor med barnvagn och ungar – hur mycket som helst verkar det.

I Övertorneå?
- Nej, i en förort till Stockholm.
I Övertorneå har det enligt uppgift fötts ett (1) barn det senaste året! I hela kommunen.

Det är här, i en förort till Stockholm, som den verkliga vidden av den kommunala katastrofen i Övertorneå och grannkommunen Haparanda blir uppenbar.

Inte så konstigt att den inträffat kanske, eftersom kommunledningen helt har slutat driva och utveckla kommunen eller att se till medborgarnas bästa. Istället har man koncentrerat all kraft i många år åt att driva ut den egna befolkningen och ödelägga det lokala elverket. Allt för att värna den maffialiknande organisation som är den egna maktbasen. Man har förhalat bygglov för viktiga elanläggningar 46 år, för att skydda Vattenfalls monopol – som om det skulle vara en kommunal angelägenhet. Riksbekanta och olösliga konflikter har man skapat gällande vägbelysningen och genom att låta bli att betala avsevärda belopp. Allt för att försöka få det lokala elverket i konkurs. Det politiska inflytande har utnyttjats för att få till låneuppsägning och tiotalet misslyckade konkursansökningar. Upprepade gånger har man åkt ned till regeringen i Stockholm för att få det lokala elverkets koncession indragen och företaget tvångsförvaltat. Det föregående har lyckats en gång. Det senare har lyckats tre gånger med mångmiljonkostnader som följd och ökande kostnader för kunderna. En sågägare och några medarbetare, vilka systematiskt stal ström under många år, utan att betala för sig eller betala skatt för miljonbelopp, föranledde tvångsförvaltning vid ett tillfälle. Man har till och med ordnat fackeltåg med företagarna mot det lokala elverket. Samtidigt har näringspolitiken i kommunen och mycket av den övriga kommunala verksamheten förvandlats till lekstuga. För efter hand som kommunens invånare har röstat med fötterna och lämnat detta riksrötägg till kommun har politikerna själva istället ”gått i barndom”.

Så till den milda grad har man gått i barndom att man på uppdrag av maffian som plundrar skattebetalarna på tusentals miljoner genom Vattenfalls skenaffärer utomlands, lägger fram en svindelvärdering av elnätet som stannar på kanske 1/3 av elnätets värde. En värdering så skum att inte ens de skummaste av konsultföretag ville vara med. Men i den gamla sovjetinspirerade kommunen Piteå fanns rätt mix av kriminalitet, hänsynslöshet och lojalitet med parti och maffia. I Piteå, där man låser in åldringar ensamma på nätterna, för att det finns så mycket annat roligt att göra för skattebetalarnas pengar än att slösa dem på gamlingar som ändå ska dö snart.

Och denna fejkade värdering lägger man fram under hemlighetsmakeri och tisslande och tasslande. Som när oempatiska och mentalt störda småflickor, i grundskolans andra klass, samlas i hemlighet för att bestämma hur man ska mobba en annan flicka - för att åstadkomma mest skada.

Man säger att man ska köpa nätet för 72 miljoner och att det ska leda till ännu högre tariffer än de man redan höjt till, trots att man sa att man bråkade med elverket och fördyrade verksamheten för att det skulle ge kommuninvånarna lägre kostnader. Men om man köper nätet för 72 miljoner behöver knappast tarifferna höjas. Ett Ekfors som får driva sin verksamhet utan att värja sig mot nazister och maffia betalar igen en sådan köpeskilling på 4,5 år.

Varför ljuger då kommunledningen för kommuninvånarna om detta? Varför säger en kommunledning till sina väljare att man ska höja deras priser om man köper elverket? Förmodligen därför att allt detta bara är apspel. Kommunen tänker inte köpa något elverk. Och banden till maffian är starkare än till kommuninvånarna. Det enda kommuninvånarna är bra till är att välja om politikerna. Skulle väjarna misslyckas så är det i alla fall politikerna själva som räknar rösterna - utan inblandning av andra. Så det ordnar sig ändå. Det har det alltid gjort.

Meningen är förmodligen, att Vattenfall ska komma ridande som riddaren på den vita springaren och bjuda lite mer och samtidigt förklara att man är så ”effektiva” att om man köper blir inte höjningarna av. Men ett företag med en PR-avdelning bestående av 500 personer kan nog knappast vara effektiv i något enda avseende. Maffiafolket inom Vattenfall har redan grundat genom att skrämma bort andra budgivare som är beroende av goda relationer med Vattenfall. Det skulle aldrig förekomma i ett friskt företag.

Varför då just 72 miljoner och varför den fejkade värderingen? Jo det är för att maffian i samarbete med den korrumperade konkursadvokaten Hans Andersson gör en falsk upphandling. Spektaklet med kommunpriserna, och det avsiktliga läckaget är till för att lägga ett tak på prisbildningen. Ett tak som gör det möjligt att skenbart lagligt, skenbart korrekt sälja elnätet till ett pris som gör att det går jämnt upp men som bara är en bråkdel av det verkliga värdet.

Och det blir accepterat av kommuninvånarna av ren lättnad eftersom man först skrämt dem med höga priser. Kommunledningen får på så vis även syndernas förlåtelse för att man inte köper nätet. Men allt är sålunda grova bedrägerier.

Så här gick det till i Tyskland på 1930-talet när bland annat judarna plundrades på all sin egendom av de tyska nazisterna. Vanliga busar förstås, men det passade bra att kalla sig nazister och lova guld och gröna skogar åt folket. Men alla vet vi hur det gick när busarna tog över en gammal kulturnation som Tyskland. Då gjorde man det först omöjligt för judarna att driva sina företag. Sen köpte man, eller stal helt sonika dem. Köpte man gjorde man en värdering själva som visade att tillgångarna inte var värda något. Och judarna fick välja mellan att acceptera eller gå hem med huvudet under armen, eller åka till Treblinka, Mauthausen eller Auschwitz. Och det är ”ungefär” vad de har i beredskap för mig. Jag har redan suttit två gånger i politiskt fängelse och har nu ett politiskt betingat näringsförbud. Jag säger ungefär, för ingen har nämnt Treblinka. Men det där med ruinerandet stämmer.

När busarna tog över Tyskland ledde det på några år till hela landets ödeläggelse, stora delar av Europas ödeläggelse och mellan 55 och 60 miljoner döda. En av de många vars företag blev stulna av nazister har under senare tid blivit kända för svenska folket. Det var Efim Wechsler. Han tvingades sälja sitt företag, möjligen för en spotstywer, till Walther Sommerlath, tysk nazist, senare far till Sveriges drottning. I utbyte fick han vissa tillgångar i Brasilien och for dit. Olika åsikter råder om huruvida Efim Wechsler fick skäligt eller oskäligt betalt av Walther Sommerlath och det kan vi inte klara ut här. Men vi vet att de flesta judar inte fick behålla någonting. Sex miljoner förlorade inte bara allt de ägde utan även livet efter en tids plåga under omänskliga förhållanden i koncentrationsläger.

Alltihop för att busarna lovade tyska folket guld och gröna skogar. Alltihop för att det tyska folkets egennytta överskuggade samvetets påminnelser om judarnas öde. Och alltihop för att tyskarna inte tog itu med brottsligheten i den tyska offentliga förvaltningen. Men vi har facit. Vi vet hur det gick när man lät busarna hållas.

Vi kan svårligen utan förbehåll fördöma tyska folket och vi kan definitivt inte anklaga judarna för att de inte gjorde motstånd och tog itu med brottslingarna. Ingen kunde väl förstå hur illa det skulle sluta? Ingen hade varit med om något liknande tidigare. Men vad hade hänt om Efim Wechsler och de andra judarna istället hade försvarat sig och gjort motstånd. Vad hade hänt förutom att Sverige förmodligen hade haft en annan drottning nu?

Möjligen hade det då räckt med lokala skador inne i Tyskland. Kanske några tiotusen döda. Merparten av dem grova förbrytare, många offentliganställda men likafullt förbrytare.

Eftersom vi har facit och vet vad som kan hända när man faller undan för förbrytare så vet vi också, att när staten tas över av förbrytare och därför inte längre förmår rena sig själv, måste medborgarna för en tid använda sig av förbrytarnas metoder, för att befria staten från kriminalitet. Bättre några tusen döda idag, förbrytare respektive frihetshjältar, än miljoner döda och svår misär imorgon.

Den här gången kommer Efim Wechsler att försvara sig. Då är det bäst att statsförbrytarna är säkra på att de är duktigare. För någon andra chans får de inte.

Stockholm söndagen den 9 juni 2013
Mikael Styrman
.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Hur det egentligen var med den presshistorien som handlade om Drottning Silvias fader kan vi inte veta från vad massmedia beskrivit. Möjligtvis kan vi studera reaktionerna från kritisk massmedia på Silvias försvarsakademiska utredning angående anklagelserna. Av reaktionerna kan man dra slutsatsen att pressen inte hade någon övrig information eller i värsta fall ägnar sig åt någon form av utpressning, kanske för att få extra tillträde till det massmedialt intressanta från hovet eller liknande.

I övrigt så är jag övertygad om denne Efim säkerligen skulle ha processat mot Sommerlath efter kriget ifall anklagelseakten var sann såvida dennes "skador" inte omfattades av de allmänna skadestånd som Tyskland fick utfästa sig att betala efter ww2.

Vad gäller Tyskland så finns det mer kvalitativ information på internet än vad man kan få genom svenska skolböcker och massmedia. Det var inte ovanligt att egendomar bytte ägare även innan Adolf Hitler.

Anonym sa...

Vad gäller judarnas och övrigas möjligheter att försvara sig så hade dessa kraftfullt minskats genom förslag av den typ som just nu föreslås av bland annat en enda utredare på RPS, nämligen ett i praktiken totalförbud mot civila jaktvapen. Dvs. studsare i alla klasser utom .22LR light. Judarna och det dåvarande ombytliga etablissemanget i Tyskland hade alltså lagstiftat bort sin egen möjlighet att försvara sig. Däremot beskriver historieböckerna ett par hundra mord och mordförsök på individer i eller omkring NSDAP så visst försökte de att försvara sig även om det säkerligen var ganska kört då nazipartiet med olika stödgrupperingar hade tagit över polisens roll i en stor del av Tyskland på tidigt trettiotal och därutöver hade flera hundratusen relativt välorganiserade i paramilitära organisationer.

Inbördeskrig är förstås något rent generellt helt oönskat i detta land. Essentiellt så handlar stabilitet om att ha välfungerande regelverk som de absolut flesta kan enas om är rättfärdigt. Givetvis kan det vara som så att det finns några enstaka vänsterindivider i landet som vill ha en returmatch avseende Finska inbördeskriget på tidigt nittonhundratal (trots allt är det ju som så att många i Övertorneå ibland uppträder Finskt och rent historiskt så handlar det om att kartan ritades av några tuffa bönder i kombination med den ridderlige greve schuwaloff, den nya svenska kuppregimen och den då Finsk-Ryska arméchefen Cronstedt, att Övertorneå inte är Finskt är alltså något av en slump). Kanske utflyttningen i Övertorneå gjort att många sådana individer helt enkelt tänker sig vara i någon form av majoritet (det är klart att fyrtio personer utan någon opposition känner sig mäktiga). Internetskriverier i samband med husbykravallerna bedömde storleksordningen på dessa individer i södra landet till färre än 20 personer och troligtvis färre än 10 personer.

Mikael Styrman sa...

Förutsättningarna för brottslingarnas framfart i Tyskland på 1930-talet var på sätt och vis väldigt lika förutsättningarna i Sverige på 2000-talet. Plundringen av judarna var bara möjlig därför att den i huvudsak hade befolkningens stöd, som hoppades vinna egna fördelar av plundringen av välmående judar. Så är det naturligtvis i fallet Ekfors i Tornedalen och Sverige. Om inte befolkningen stödde plundringen skulle den inte kunna pågå.

Man tenderar att tala om en ”folklig” resning. Men resningar mot tyranner är nog aldrig folkliga. Folket är för kuvat och fegt för att göra något – inte minst i Sverige. Det är misshandlade delar av eliten som reser sig mot tyranner och de flesta uppror emanerar nog från ett fåtal personer även om de i olika skeden med olika gott resultat inspirerat, nyttjat eller styrt ”folket”.

Mikael Styrman sa...

Jag tror inte att man ska dra allt för långt gående slutsatser om affärens eventuella justhet av om Efim Wechsler inte drev en skadeståndstalan efter kriget. Har man varit med om att rättssamhället fullständigt har brutit samman och om det svinaktiga beteende som judarna utsattes för i Tyskland före och under kriget, är man nog inte så pigg på att ”vända blad” och gå vidare med livet. Det är nog inget orimligt antagande att tron på det som återuppstod efter Hitler inte heller var så stor bland av förkrigstiden och krigstiden ordentligt tilltufsade människor.

Och många människor som hade framskjutna placeringar under nazismen fick det även under efterkrigstiden. Inte så konstigt, kanske. Men inte heller ägnat att främja förtroendet för ”det nya” bland exempelvis plundrade judar som fått släkt och vänner gasade.

Anonym sa...

Alltså plundringen av judarna har fått en väldigt framträdande roll i historieskrivningen. Tittar man på förhållandet geostrategiskt så hade judarna väldigt mycket makt efter kriget eftersom de hade framträdande roller i främst USA men även i vissa delar av Sovjet. Vad gäller England så hade de lovat Israel till judarna och var skuldsatta efter kriget. Frankrike var halvslaget och Tyskland slaget. Så England fick uppfylla sitt löfte och Tyskarna fick finansiera väldigt mycket (not USA lånade ut pengarna åtminstone till Västtyskland i början) av Israel tillsammans med USA, förstås.
Det är blir alltså väldigt logiskt varför det är så, så att säga.

Vad gäller plundring så var det inget nytt utan sådan plundring pågick hela tiden på olika vis i Tyskland på den tiden. När det gäller plundring så kan man väl dela in det i tre olika slag egentligen. Kriminell plundring - tex. att spränga en gruva för att få den i KK och sedan köpa den för 1spänn. Förvaltningsmässig plundring - förbjuda en verksamhet, ta över den för 1 spänn och sedan göra den tillåten igen. Laglig plundring -hitta bolag att blanka sönder på den publika börsen och sedan köpa för 1 spänn.

Man kan konstatera att sådant pågår överallt hela tiden. En av anledningarna till att judarna plundrades i Tyskland var nog att de hade vunnit monopol på många ställen genom skickligt affärsmannaskap, utnyttjande av insiderinformation samt avtalsmanipulation i samband med Versailles fördraget mm. (det kan vara något för dig att studera - kostnaden för att torska ett krig).

Man kan lite skämtsamt säga att judarna var "the last man standing" i Tyskland på trettiotalet, utöver inhemsk industri och markägare (vilka inte kunde plundras i stor skala av varken Hitlers anhängare eller övriga delar av etablissemanget, möjligtvis kommunisterna).

Anonym sa...

Jag har inte studerat vad som hände med nazitysklands byråkrater efter kriget, men av tv har jag förstått att de uppstod både i USA och Sovjet samt i vissa fall i Sydamerika.

Poängen är alltså den att den som ansåg sig ha rånats innan kriget i princip kunde framställa sina krav till åtminstone Västtyskland och få betalt. Det är alltså något som även en massa kristna sekter försökt utnyttja under tidens gång, tex. med hjälp av Göran Person. Det säger en hel del om att det nog inte var högre krav på bevis för ersättningsberättning än vad som krävs i en svensk civil domstol, dvs. fri bevisprövning och domarens tycke. (det handlade alltså om att de försökte få samma ersättningar som judar överlevandes koncentrationsläger - ett inte helt föraktfullt månadsstipendium motsvarande svensk lön på ca. 60.000kr i månaden innan skatt. ).

Så givetvis måste Tyskarna också tillåtas vända blad. Trots allt måste det ju finnas en gräns för hur långt man kan gå i sådana resonemang innan tex. någon börjar rota för mycket i svensk flyg och vapenindustri, juderäddningar, andra räddningar och sådant.

Givetvis har sällan någon resning mot en tyrann varit folkliga, redan machiavelli visste det så att säga. Här i Sverige har vi bymöte vart fjärde år då man kan berätta vad man tycker om styrelseskicket. Här i Sverige har upprorsmän och bondeuppbåd ofta varit närmast oförskämt framgångsrika i internationell mening, det beror givetvis på våra djupa skogar, floder, träsk och berg, som på alla vis alltid jävlats maximalt med alla arméer, även med högsta grad av professionalitet, träning och erfarenhet (därav kommer den uråldriga lagen svenskar äga konung att taga och vräka). Men nu har vi demokrati och ifall man propsar på att styra landet på ett nytt sätt så startar man ett nytt parti eller tar över ett gammalt parti. Vill man att någon specifik inriktning ska ha mer inflytande så går man med i partiet, hjälper till eller röstar på partiet. Lägger man ned sin röst blir inte stolen tom utan övergår till övriga röstande.

Mikael Styrman sa...

Det gick bra för krigsförbrytarna efter kriget. Såväl de tyska som de allierade. Förmodligen för nästan alla. Många tyska krigsförbrytare var framstående inom sina specialområden och nästan alla tyskar var nazister.

För tyskarna som importerades till Sovjet gick det bra, åtminstone med sovjetmått mätt och för dem som importerade till USA gick det utmärkt. Sovjetstaten hade aldrig haft några moraliska skrupler. USA:s administration hade redan då för länge sedan förlorat sina och övergått till att låta ändamålen helga medlen. Att vara krigsförbrytare var inget problem. Åtminstone inte om man var det i USA:s tjänst.

Även för dem som blev kvar i Tyskland gick det bra. Det beror förstås på att det aldrig gjordes någon rannsakning av dem av segrarmakterna. Man nöjde sig med några skådeprocesser i Nürnberg vid vilka några av de ledande nazisterna som hade överlevt kriget samt några industriledare ställdes till svars och dömdes. En del av dem till symboliska straff. Om i stort sett ingen dömdes och i stort sett alla tyskar var nazister, om än olika aktivt och engagerade, är det ju inte så konstigt om det gick bra för krigsförbrytarna.

Denna vankelmodiga, för att inte säga förljugna, hantering av statsbrottslingar har fortsatt senare. Efter Östtysklands sammanbrott, i relativt modern tid, dömdes, enligt min minnesbild, en östtysk gränsvakt som gjorde som han blivit beordrad och sköt människor som försökte fly till väst. Kan i skrivande stund inte verifiera att han dömdes eller hur hårt. Däremot dömdes inte Erich Hoenecker och de andra skurkarna som terroriserade hela östtyska befolkningen och beordrade allehanda trakasserier mot Tyskarna. Det antyder ganska tydligt av många ledande personer i Västtyskland inte hade allt för rent mjöl i påsen.

Även Sverige spelade under täcket med dem. Särskilt socialdemokratin hade det svårt med vapenexporten som man konsekvent sade sig vara emot men konsekvent gynnade under täcket. Östtyskland användes som transitland av den svenska vapenindustrin vilket förstås krävde gentjänster vilka ännu inte är utredda i Sverige. Allt för många av dem som drog nytta av och gjorde detta lever och har det bra. De skyddas av sina efterföljare som själva hoppas blir beskyddade på samma sätt.

Mikael Styrman sa...

Du är nog på rätt spår vad gäller bevisprövningen. Men man ska akta sig för att betrakta det som om offren för nazismens härjningar blivit kompenserade för ett förstört liv. Många blev utrotade med hela sin släkt. De är knappast vare sig hjälpta eller kompenserade av att andra av samma folkstam i vissa fall fått ersättning efter kriget.

Vi pratar om ofta välutbildade och dugande människor, inte sällan förmögna, som fick alla familjemedlemmar, släkt, skolkamrater – hela sitt liv utrotat. De ersättningar som i vissa fall betalades ut gjorde nog ofta mer relativ nytta för de som svarat för terrorn. Det gjorde det lättare för mördarna att gå vidare med sina liv – offren hade ju blivit kompenserade.

Det påminner lite om vårt svenska bidragsgivande. Inte hjälper det nödlidande människor att Röda Korset samlar på sig stenhus eller att psykopater som Bengt Westerberg och hans efterträdare lever lyxliv för bidragspengarna. Men givaren kan välja att blunda för detta och intala sig att ha gjort en god gärning. Därför är bidragsgivare till Röda Korset och liknande organisationer mer en hjälp till bidragsgivaren än till nödlidande människor.

Vi har nog inte så mycket demokrati i Sverige. Vi har en demokratiliknande attrapp enligt vilken de etablerade partierna räknar rösterna utan andras insyn. I Norrbotten, liksom förmodligen även på andra håll i landet är de demokratiska principerna väldigt urvattnade. I Överkalix berättade exempelvis kommunalrådet om hur valförrättarna brukade rösta för ”deras” väljare om de inte själva hade varit och röstat. Man behöver således inte rösta eller ens vara till lokalen. Man är ändå med i valet. Men valresultaten blir ändå inte underkända. Kanske att partiernas försvinnande låga medlemsantal ger en fingervisning om hur många av svenskarna som egentligen röstar, eller egentligen röstar på de etablerade partierna? Sverige är nog för korrumperat för att kunna prestera ett trovärdigt valresultat utan fungerande utländska observatörer.

Den svenska staten delar ut generöst med skattemedel i form av partistöd som många partipolitiskt aktiva brottslingar vill komma i åtnjutande av. Inte konstigt att de fuskar. De har starka incitament att fuska men inte mycket incitament att vara hederliga.

Mikael Styrman sa...

Jag håller med Dig nära nog 100% i Din analys. Jag vill bara göra det förtydligandet att alla de beskrivna formerna av plundring naturligtvis förekommer. Men i Sverige, kanske mer än i alla andra länder, och mycket mer än i de flesta länder, genomförs dessa plundringar av staten för att staten är maffian och maffian är staten. De är i symbios. Det finns inget utrymme för någon brottslighet att tala om eftersom statens medarbetare i så hög utsträckning är gravt kriminella.

Och visst, judarna drog på sig den tyska allmänhetens missunnsamhet för att många av dem klarat sig någotsånär hyggligt när staten kollapsade efter Versaille-freden. Ungefär som vi har gjort genom att driva ett effektivt litet elverk i en bygd där missunnsamheten knäckt allt annat. Det är klart att man inte hade kunnat behandla oss som man har gjort om det inte hade haft befolkningens gillande. Visst, man kan få något tröstens ord någonstans enskilt. Det kostar inget. Men ingen har gjort något riktigt för att ändra det som pågår. Det är som vi brukar säga: Det är inte de onda människorna vi behöver frukta – det är de många goda, som inte gör något åt ondskan, utan låter den hållas.

Anonym sa...

Vad gäller nazister så var det väl som så efter kriget att det var krigsförbrytelser av olika slag, som enskilda individer kunde dömas för. När det gäller partimedlemskap i nazipartiet så var det nog inte olagligt även om många sådana ibland inte fick delta i nya organisationer. Vidare var det som så att väldigt många byråkrater var proffskappvändare utöver proffsbyråkrater. Så väldigt många övergick redan så tidigt som 1944 till de allierade så att säga.

Vad gäller Östtyskland så kan man nog förutsätta att de krävde straffrihet för att överlämna nycklarna till Tyskland.

När det gäller embargon och sådant så finns det nog inga oskyldiga människor någonstans. Vad gäller Sverige-Östtyskland så handlar det nog främst om blockbildningen och framförallt att USA lämnade det neutrala blocket 1942, för att leda västblocket. Då med resultatet att en del svensk vapen och teknikexport fick smyga genom Östtyskland istället för sedvanliga sjörutter.

Anonym sa...

Tyvärr finns det inget sätt att ersätta döda människor. Under historien så har man testat mycket, ersättningar, hämnd, tempelskatt, avlat, offer osv.

Vad gäller ersättningarna så var de nog Israel till stor hjälp i början av Israels statsbyggnad. Så troligtvis var ersättningarna väldigt nyttiga -jämför med svensk omfördelningspolitik. Man kan säga att nyttan maximerades, möjliggjorde markköp osv. osv.

När det gäller röda korset så är väl gåvor dit lite som amerikaner och tips. Gud nåde den som inte ger ett litet bidrag till röda korset, propagandan får dem nog att känna sig som minst lite sämre människor.

Vad gäller rösträkningsfusk så borde väl ändå Norrland vara ett enkelt ställe att kontrollera? å andra sidan finns det ju en sådan effekt också även om det brukar kallas för ett partis nyhetsvärde, vilket ofta inträffar efter att det tagit sig in i Sveriges riksdag och därför fått representanter som räknar röstar. Däremot är det ju som så att rösterna inte alltid hanteras av förtroendeingivande personer och nog som så att kombinationen av glesbygd mm. nog gör det möjligt för partierna att kontrollera ungefär vem som röstat på vad baserat på resultatet. Kanske skulle den ryska modellen med kameror vara intressant även för sverige.

Partibidragen går väl åt de också, däremot är nog kombinationen av att rösterna räknas av folk som får behålla jobbet baserat på resultatet lite "potentiellt klandervärt".



Anonym sa...

Något som man bör påpeka är att staten oftast har väldigt svårt att lägga rabarber på verksamheter som är privata och obelånade. Har då staten genom lust eller tvång fått för sig att invadera någon privat sektor så tar det ofta lång tid och innebär vanligtvis att staten måste göra sig själv till kund för att sedan kunna konkurrera sönder övriga verksamheter i sektorn. Flygbranschen inkl. tillverkningen är väl ett prima exempel på sådant och ganska relevant då den statliga flygsektorn idag består av just primärt tidigare nazityska och sovjetiska projekt som togs över av staten 1942-1944 med amerikansk hjälp och sedan blivit SAAB, SAS, LFV osv.

Vad gäller missundsamheten i din bygd så handlar det nog om en massa sjukpensionärer, som genom stalinistisk propaganda övertygats om att du är djävulen i mänsklig gestalt, att ditt företag är djävulen och att alla företagares målsättning är att ta ifrån dem deras pensioner, bidrag och övrigt. Det finns säkert några stycken som ligger i buskarna och tittar i kikare på dig hela dagen så att du inte ska kunna skattefuska bort någon skatteinbetalning eller liknande också - så att de kan få sina bidrag.

Vad gäller ditt elverk så kan det vara bra att läsa välskriven historia. tex. http://www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/classes/33d/projects/1920s/Econ20s.htm

"The government also became highly dependent on the profits made from municipal utilities, such as electric power plants. "

Så det verkar som att dina små elverk är den sista potentiella inkomstkällan för kommunen....
I övrigt så är det nog som så att med de många goda människorna att de nog oftast är lite skraja pga. av alla hot som frekvent framförs i massmedia. Det är nog samma effekt som leder till alla europeiska ketchupeffekter vid tex. krigsförklaringar och liknande.

Mikael Styrman sa...

Vad gäller straffriheten för att överlämna nycklarna till Tyskland så hade Östtyskland i praktiken kollapsat. Det visste alla, inte minst ledande politiker i Västtyskland. Det var bara en tidsfråga innan Västtysklands politiker skulle få Östtyskland kastat efter sig. Men Helmut Kohl var så sugen på att skriva in sig i historieböckerna som den som enade Tyskland att han fullkomligt vräkte västtyskarnas pengar över östtyskarna. Man hade bara behövt vänta ett tag så hade man fått Östtyskland gratis och alla hade varit tacksamma för att få bli västtyskar. Men vill man bli historisk är det inte lätt att ha tålamod.

Men den östtyska parti- och statsledningens amnesti däremot ligger nog på ett annat plan. Nämligen det planet att öst- och västtyska ledande politiker nog hade mera gemensamt med varandra än med sina respektive folk och väljare.

Öst behövde Väst som yttre fiende och vice versa. Precis som det militärindustriella komplexet i USA behövde Sovjetunionen för att kunna hålla på med sina tjuverier. Det blev ett elände när man förlorade sin yttre fiende. Men tack och lov så behövde WTC rivas och psykopaterna kom på att man kunde rigga det så att det såg ut som ett terrorangrepp och skylla det på muslimerna så att man fick en ny fiende. Och därför surrar amerikanska drönare över tredje världens länder där de godtyckligt skjuter ihjäl fattigt folk, styrt från kontrollcentraler nära nog på andra sidan jordklotet.

Det blir intressant att se hur det tar slut. Blir det genom att man inte längre kommer att kunna gå på gatan säkert i Washington? Drönare blir mindre och billigare hela tiden. Snart är det var mans egendom. Och nästan omöjliga att skydda sig emot, spåra eller skjuta ned. Många döda blir det…

Mikael Styrman sa...

Teoretiskt borde det vara lätt att kontrollera röstfusk i Norrland. Men i praktiken är det så, åtminstone i glesbygden att det nästan bara är svaga människor som bor kvar. Politiken har dödat allt näringsliv. Människorna antingen är, eller upplever sig vara, helt utlämnade åt kommunens och politikens godtycke. Det gör, att till stora delar existerar vare sig valhemlighet eller fria val. Partiarbetarna röstar åt en. ”Deras” väljare är alla som inte vågar sätta sig till motvärn – och det är många det. Det kan finnas folk som över huvud taget aldrig besöker en vallokal, aldrig har undertecknat en fullmakt, men ändå har röstat i varje val…

Jag och Anders Mansten deltog i Landstingsvalet 2010. Då hade norrbottensmedia fått order om att tiga ihjäl oss. Fatwan var utfärdad. Gensvaret från allmänheten var mycket stort. Men inga röster i valet. Var det så? Kanske. Eller så slängdes våra röster i papperskorgen eller underkändes vid räkningen. Det går inte att veta när räkningen sker av andra partiers maffiaorganisation som räknar och delar upp rösterna.

Inför valet 2010 råkade jag få se hur det gick till i exempelvis Jokkmokk. Inför valet plockas hotet fram ganska tydligt. För att komma in på livsmedelsaffärerna var man tvungen att passera mellan två torpeder i skinnjacka (s-torpeder, förstås) som uppträdde ganska tufft, inte flyttade sig när man kom och som stod så nära varandra att det knappast gick att komma in eller ut ur affären utan kroppskontakt med minst en av dem. Skräp till affärsinnehavare som inte kunde säga ifrån. Men de var väl också rädda för maffians torpeder, kan jag tänka mig.

Mikael Styrman sa...

Ja, angivarna finns överallt. Stasis angiveriverksamhet hade inget att lära de svenska nazisterna.

Anonym sa...

Självklart gick Kohl mycket långt för att bli den som återförenade Tyskland.

Vad gäller WTC så verkar ingen ha några riktiga bevis för att det var fejk eller liknande. Möjligtvis så kan det ju varit som så att ren slöhet och lättja eller helt enkelt samma sak i uppsåtlig form låg bakom möjligheten för terroristerna att genomföra attentatet. Det är ingen större skillnad på amerikansk och svensk säkerhetspolis eller snarare var ingen större skillnad.

Som jag tidigare skrev så är drönare helt värdelösa, a figment of imagination ur militär synvinkel. Drönaren som koncept har några nischer där de kan fungera väl, i de övriga fallen så handlar det mest om att mjölka pengar ur skattebetalarna. Däremot tror jag att kändisarna kommer att kräva lagar i framtiden när det sitter drönare på fönsterbläcket och filmar vad de gör i sängkammaren tex.

Anonym sa...

Att landsorten medvetet tömts på folk är ganska uppenbart genom studier av skattesystemen. En egentligen Socialistisk idé om att landsortsbefolkningen skulle flytta till miljonprogrammen och där bli industriarbetare och socialister. Planen gick inte särskilt väl väljarmässigt, med facit i hand. Men en lönsam verksamhet var det förstås.

Eller som någon skrev i ett forum, den som flyttar från typ Övertorneå till Stockholm får direkt 2500-4000 spänn per månad i fickan (efter skatt) beroende på avstånd till jobbet. I miljonprogrammet får de dessutom subventionerad hyra.

Bästa sättet att hantera sådant som du beskriver är förstås genom avtalsröster. dvs. när gensvaret är stort så ber ni personen att garantera att denne ska rösta på er. Får ni 2 röster i valet sedan så har ni ju papper på att fusk förekommer så att säga. I övrigt så har jag lite svårt att tro att rösterna delas på men det framgår ju av valtabellen att inga partier som inte deltagit i rösträkningen fått mandat så man kan ju förstå att misstanken föreligger särskilt när det handlar om M och Mp. Att Mp inte drar några lagrar i Norrland idag förstår vem som helst, att M minskar är däremot riktigt underligt egentligen.

Å sjutton är det så som det går till där. Sådant där händer väl lite varstans men verkar vara ett underligt sätt att bedriva valkampanj på. Låter lite grann som syndikalister som är sura på affärsägaren för att han inte tecknat deras kollektivavtal.

Personligen så tror jag inte att sådana valkampanjer har någon reell effekt, däremot beroende av försäkringskassan, kommunens sociala program mm.

Mikael Styrman sa...

Det ligger nog i sakens natur att man inte gärna sprider bevis omkring sig i en sådan sak.
Många som eventuellt skulle finna bevis, eller indicium, skulle dra sig för att offentliggöra – av rädsla. Sannolikt skulle de också ha svårt att finna någon som ville driva frågan eller publicera. Anklagelser om oamerikansk inställning skulle inte ligga långt borta, möjligen följd av köpbojkotter. Dessutom kan man tänka sig att många bedömer att frågan kan generera betongstövlar och en ståplats i Hudsonfloden.

Drönarna är naturligtvis ur militär synpunkt värdelösa annat än till att

1.
Mjölka skattebetalarna.

2.
Skaffa nationen (och krigsindustrin) många och mycket motiverade fiender.

Mikael Styrman sa...

Det är klart att det finns stora lokala skillnader och även klyftigare kommunalråd än i Överkalix.