onsdag 29 juli 2015

Bror Duktig i Italien ställer till det

.

Lite ängsligt rapporterar våra media om att man från den svenska patrullbåten, som fungerar som människosmugglarnas sjötaxi i Italien, nu övergått till att skjuta skarpt mot italienska flottan. Som det rapporterades igår var det för att flottans båt, en ribbåt, närmade sig snabbt, utan att ge sig till känna. Då sköt svenskarna varningsskott. Det verkar väl lindrigt uttryckt en aning överspänt?

Nu när man har sovit på saken rapporterar media om att svenskarna istället trodde att det var en smugglarbåt som närmade sig. Jaha. Var det ok att skjuta då? Det blev nog inte bättre när man fick sova på saken. Det här artar sig till en allt märkligare soppa.

Vilket uppdrag har den svenska Bror Duktig-styrkan i Italien egentligen? Är man både sjötaxi åt smugglarna och därutöver även gränspolis och tullare? Kanske trodde man att det var konkurrerande människosmugglare som närmade sig?

Jag kan tänka mig att en anledning till att svenskarna åker till Italien och leker Bror Duktig, importerar afrikaner som italienarna inte vill ha dit, och dessutom skjuter mot italienska flottan, kan vara att man inte respekterar italienarna. Kanske vet man vad Churchill sa när han fick veta att italienarna skulle strida på tyskarnas sida under Andra Världskriget: ”Det är inte mer än rätt - vi hade dem förra gången!” Men ingen vet med säkerhet vad Churchill hade sagt om svenskarna för det fall de hade fortsatt kriga efter att ha förlorat Finland i 1808-1809 års krig.

Jag misstänker att det finns anledning att vara lite återhållsam med att skjuta mot italienska myndigheter när man befinner sig i Italien. Det kan nog lätt sluta med att man kommer hem med svansen mellan benen annars - och båten överlastad med flyktingar - om det har gått bra - utan båt, om det har gått sämre…

Södertälje onsdagen den 29 juli 2015
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men på vems uppdrag sker den här verksamheten?
Och vad säger Italien??

Mikael Styrman sa...

Vilket land trasar sönder andra statsbildningar och kulturer, mördar delar av befolkningen godtyckligt, håller resten av befolkningen i skräck och driver dem på flykt?

Mikael Styrman sa...


Italien, som flera andra sydeuropeiska länder, är kraftigt skuldsatt. Tiger därför ännu från officiellt håll för att inte hamna ur askan i elden. Så småningom förlorar de kontrollen över den italienska befolkningen och då blir det annat ljud i skällan.

Italiens relation till omvärlden är inte helt olik Pakistans relation till USA. Drönarna mördar fritt och godtyckligt i Pakistan. Men vad ska den pakistanska regeringen göra?