fredag 31 juli 2015

Lögnfabrikens Hokus-Pokus

.
Vi brukar säga att ”det som göms i snö, kommer upp i tö”. Därmed sagt att lögner och mörkläggning har den svagheten att sanningen så småningom söker sig fram. Det har lett till att våra, och andras, propagandaorgan har en betydande beredskap för att hitta på nya lögner, efter hand som gamla avslöjas.

Ett sådant exempel bevittnar vi just nu i dagarna. De förklaringar som vi hittills fått beträffande det malaysiska trafikflygplanet MH370:s försvinnande kan inte anklagas för att bära sanningens övertygande prägel. Inte har det blivit nämnvärt bättre av de charader som man lekt mellan Australien och Sydpolen för att ”hitta” flygplanet. Övervägande skäl talade ju för att planet istället finns att finna närmare den amerikanska militärbasen Diego Garcia än Sydpolen och Australien.

För att nu läka en lögn med en annan lögn kan vi i media läsa beställningsverk framtagna för att förklara att det plötsligt dyker upp vrakspillror på Reunion, där det rimligen inte ska ske. Åtminstone inte först och allena. Själv såg jag det i Aftonbladet på nätet, för en stund sedan (torsdag kväll).

Det blir lite humoristiskt när man i ingressen skriver att man pekar ut Madagaskar, ”med nästan kuslig precision”. Ändå talar resten av artikeln ett annat språk. Möjligen kan man förvänta sig att finna vrakspillror nära Madagaskar OCKSÅ. Och nu har man hittills bara funnit vrakspillror på Reunion.

Artikelns underrubrik tillför lite saklighet: ”Delar kan komma in i ett strömbälte - inte alls omöjligt”! Just det. Inte omöjligt med det utpekade haveriområdet, men inte heller troligt. Det är inte omöjligt att hitta en nål i en höstack heller. Det är bara det, att med de vindar vid havsytan och de ytliga strömmar som råder i Indiska Oceanen, borde vrakspillrorna istället dyka upp vid Seychellerna, Diego Garcia eller Maldiverna - inte vid Reunion. Om det nu inte är så förstås, att man inte sagt oss sanningen om den troliga haveriplatsen.

Det kanske hade varit bättre att söka efter flygplanet där vittnen hade sett det och nära den flygplats som den ena piloten hade övat på i sin simulator? Kanske borde man också ha skippat den beställda och manipulativa tolkningen av signaler som påstods peka mot Sydpolen och inte Diego Garcia?

Södertälje fredagen den 31 juli 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: