tisdag 28 juli 2015

Om att sila horor och svälja diktaturer

.

Engelska parlamentets överhus, ”House of Lords” ansvarige för etikfrågor fick inte ta kokain tillsammans med prostituerade. Då fick han sparken.

USA:s president behövde inte veta om den etiopiska regeringen är demokratiskt vald eller ej, när han igår förklarade sin lojalitet till regeringen och tog avstånd från oppositionen.

Men, undrar om det verkligen är där skon klämmer? USA står ju alltid på samma sida som diktatorer, mot deras respektive folk. Nästan som om de har kastat om ordens betydelse: demokrati och diktatur. Åtminstone i Sydamerika, Afrika och Asien tycks amerikanernas bästa lekkamrater alltid vara diktaturer. Några kända exempel i nuet och den nära historien: Saudiarabien, Shahen av Persien, Mubarak i Egypten, Thieu i Sydvietnam, Pinochet i Chile osv. I Sydamerika har ju knappt funnits en demokratiskt vald regering som inte blivit störtad av USA och knappt en diktator som inte betraktats som närstående.

Jag kan väl förstå att moralpaniken utbryter om en av överhusets medlemmar tar kokain tillsammans med prostituerade. Eller om det blir offentligt känt att någon gör det. För det är väl det som det handlar om? Han lär väl varken vara den enda horknullaren i parlamentet eller den enda narkomanen, knappast heller den enda ”blandmissbrukaren”. Men jag vet inte heller om det finns något motsatsförhållande mellan att ha dessa laster och att ändå kunna göra ett bra arbete - knappast samtidigt dock.

Däremot kan jag se klara problem med att sköta sitt arbete om en nykter och odrogad president, utan horor i famnen, inte kan skilja på demokrati och diktatur. Åtminstone om USA är en demokrati vill säga.


Förhoppningsvis visste han i alla fall vilken stad han var i ….eller sa han möjligen Örebro?

Södertälje tisdagen den 28 juli 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: