onsdag 29 juli 2015

Slavskepp till Afrika?

.
För några hundra år sedan var slaveri vanligt i Afrika. Inte minst araberna höll sig med fördel med afrikanska slavar. Europeiska slavskepp förde miljoner slavar till Amerika.

Nu uppehåller sig tusentals illegala migranter runt Calais i syfte att ta sig till Storbritannien. Britterna funderar på hur man kan skicka tillbaka dem till Västafrika. Att flytta så stora mängder människor med flyg låter sig åtminstone inte göras med vanligt reguljärflyg. Det blir då antingen fångtransportplan av amerikansk modell, eller fartyg. Vare sig det blir det ena, eller det andra, kommer det nog att fungera som en sorts omvända slavskepp. Denna gång för européerna afrikanerna till Afrika. Fast mest rätt vore ju om de transporterades till USA, som gjort allra mest för att sätta de flesta av dem i rörelse.

Om ingenting förändras dessförinnan kan vi få se den tragikomiska situationen att Storbritannien, Frankrike och kanske Tyskland fraktar afrikaner till Afrika och Sverige fraktar afrikaner till Europa. Det låter väl som något som våra politiker skulle kunna åstadkomma om de uppbådade alla sina intellektuella resurser?

Sannolikt kommer någon humanitär stormakt snart att finna sig illa positionerad i den rådande verkligheten.

Södertälje onsdagen den 29 juli 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: