måndag 16 april 2018

”Återhållsamt” förslag från hovet ingen lösning för Akademien


.
Svenska Akademiens ”Klubb-poeter” lät antyda, eller meddela, att beslutet att focka Sara Danius kom till på grund av Klubb-poeternas diskussioner med kungen. Kungen blev uppenbarligen måttligt road av att få skulden för deras beslut. Från hovet meddelades att Akademien behöver förstärkas med juridisk kompetens.

Det får man väl säga att är återhållsamt uttryckt? Vi har ju sett många exempel i Sverige på hur ett överdåd av juridisk kompetens inte resulterat i hederlig handläggning. Ta det senaste: Kevin-fallet. Eller varför inte Tomas Quick-domarna. I all handläggning fanns jurister inblandade. Alla de åtta domstolarna som dömde Tomas Quick falskt hade jurister. Åklagaren van Der Kwast var jurist. Göran Lamberts som var justitiekansler och saboterade Johan-föräldrarnas försök att få ordning på kriminaliteten i rättsväsendet vilken hindrade utredningen av mordet på deras son var jurist. Alla var de jurister. Lamberts blev ju till och med justitieråd - en av landets högsta domare EFTER sina skurkstreck.

Det må vara att hovet vill uttrycka sig försiktigt. Men jurister i organisationen är inte nödvändigtvis till någon hjälp, när problemet är bristande hederlighet.

Av det som hittills framkommit i media är det svårt att frigöra sig från misstanken att Akademien återkommande pytsat ut pengar till Frostensson och Arnault's ”Klubben”, varifrån de sedan pytsats vidare till Akademiledamöter som hållit kulturellt hov på klubben. Det är nog ingen högoddsare att gissa på att beloppen i steg 2 varit ”svarta”. Över allt detta vilar som en blöt filt att Akademien inte kommer att utredas utan att vårt korrumperade rättsväsende i vanlig ordning kommer att titta bort.

Om det som rapporterats är riktigt innebär det att de ledamöter som ”tvättat” Akademiens pengar via Klubben i egenskap av akademiledamöter sitter och röstar om eventuell polisutredning av sig själva. 

Är det så innebär det att akademien inte saknar juristhjälp utan att den istället saknar en stor portion allmän hederlighet.

Och nu blir väl följden som vanligt att vår korrumperade regering drar i alla tillgängliga trådar för att lägga locket på och konservera kriminaliteten i Akademien, så att situationen i Akademien i allt väsentligt speglar situationen i det offentliga Sverige.

Falun måndagen den 16 april 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: