måndag 9 april 2018

Det ungerska valet


.
Ungern har länge varit en vagel i ögat på verklighetsfrånvarande europeiska politiker och deras stödtrupper i media. Alla ska tvingas göra samma misstag. Det får inte finnas några exempel som visar hur samhället kunde ha varit - utan politiker vilka sitter fast i en verklighet som ligger åtminstone tjugotalet år bakom oss.

För oss européer som inte är ungrare, är det viktigt med exempel som visar hur det kunde ha varit här också - om vi inte blint hade accepterat alla amerikanska skurkstreck runt om i världen. Men det är lätt att förstå att våra politiker känner ångest inför att inte även Ungern anträder marschen mot det välordnade samhällets undergång.

Men våra makthavares ångest verkar inte ha imponerat så mycket på ungrarna.

En sak som flyktigt framkommit i rapporteringen är att det ungerska valsystemet lär vara så utformat att det gynnar det parti som blir störst. Det låter som om deras system har släktskapet med det brittiska som har enmansvalkretsar, med innebörden att ”the winner takes i all”. Systemet är utformat för att skapa starka regeringar så att landet ska kunna styras - på gott och ont, naturligtvis. 

Det vore intressant att se en jämförelse mellan olika parlamentariska system i media, ifall någon av saken intresserad journalist ville fördjupa sig av saken.

Falun måndagen den 9 april 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: