tisdag 10 april 2018

Hemska skallmätningar


.
Jag såg på Nordnytt igår, att man - Svenska Tornedalingars Riksförbund - har kommit fram till att fler än man tidigare trott har blivit föremål för skallmätningar, för 80-200 år sedan.

- Va? Fler än man tidigare trott? Det låter ju alldeles hemskt. Vad innebär det då? Tydligen minst 154 personer, kanske ännu fler.

Det låter ju alldeles förskräckligt. Om man lever i ett land, i vilket man inte behöver befara att kriminella politiker och andra skurkar lurar av pensionsfonder och vanliga sparare miljarder av deras pengar, för att investera i låtsasgruvor med stöd av svindelinformation - utan att bli straffade och,

man inte behöver bli plundrade av kriminellt slödder som låtsas vara skatte-, kronofogde-, polis- och åklagarmyndighetstjänstemän eller domare, som på uppdrag av kriminella politiker plundrar företag och företagare och,

om det inte finns organiserad statlig terror, tortyr, politiska fängelser och politiska mord,

då måste väl något av det hemskaste man kan få vara med om vara att få sin skalle uppmätt, vare sig det sker med linjal, virkesklave, måttband eller tumstock?

Nu vill man få till en ”sannings- och försoningskommission” som kan grotta ned sig i frågan riktigt ordentligt och åka runt i Norrbotten och söka efter folk som kan ha fått sin skalle uppmätt och fråga dem hur hemskt de tyckte att det var att få sin skalle uppmätt, den där gången för 80-200 år sedan.

Jag hoppas att den där sannings- och försoningskommissionen får ordentligt med bidrag, så att inte ett sådant viktigt arbete behöver utföras ideellt. Eftersom det sker i Norrbotten kan vi förvänta oss att sannings- och försoningskommissionen kommer att behöva företa många och långa utlandsresor för att söka efter och diskutera erfarenheterna från skallmätningar på andra håll i världen. 

Det hemskaste som skulle kunna hända är förstås om det visar sig att inte människorna förstått hur gräsligt de blivit behandlade. Då skulle de ju ha kunnat lida ett helt liv av traumat utan att veta att de led. Men vänta bara tills de professionella gråterskorna sökt upp och upplyst dem - om de lever.

För att sådana traumatiska upplevelser ska kunna läkas krävs naturligtvis rikligt med bidrag och allra minst en ordentlig offentlig ursäkt från staten, numera företrädd av människor som inte har haft någonting med saken att göra och riktad till människor som inte heller haft någonting med saken att göra.

Jaa…där har Du någonting att bita i, Alice Bah-Kuhnke!

Falun tisdagen den 10 april 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: