torsdag 28 november 2013

Apropå Lambertz

.
Just nu rasar debatten kring Göran Lambertz och varför han med sådan envishet försvarar de felaktiga domarna mot Thomas Quick. Många förefaller luta mot att anledningen är att han med sin famösa JK-utredning 2006 stängde dörren till åtal för tjänstefel mot dilletanterna bakom Quick-åtalen.

Men det är nog inte hela sanningen.

Med sin utredning stängde han också dörren till åtal mot de rätta gärningsmännen.

Det som är mest anmärkningsvärt är de former under vilka han gjorde det. Enligt svensk ämbetsmannatradition håller man en mycket saklig och lågmäld ton i sådana sammanhang.
Man svarar på frågan om det finns anledning att åtala eller inte. Inte mycket mer.

Men i det här fallet öser Lambertz i sin utredning beröm över hela handläggningen i Quickmålen, inklusive de uselt grundade domarna. Det är mycket anmärkningsvärt och säger oss något om Lambertz stora personliga intresse av att de fällande domarna mot Quick ska ligga fast och att något sökande efter de rätta gärningsmännen inte ska inledas. Förutom att det säger oss andra saker säger det oss att Lambertz inte var opartisk och därför inte borde ha handlagt utredningen alls.

Så, vilket är justitierådet Göran Lambertz personliga intresse i att domarna mot Thomas Quick skulle ligga fast? Vem skyddar han? 

Övertorneå torsdagen den 28 november 2013
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske ligger detta bakom härvan:
http://kristofferhell.net/polis-slar-larm-frimurarna-har-tagit-over-aklagarvasendet/

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, det skulle kunna vara förklaringen.