söndag 17 november 2013

Får vi någonsin veta?

.
Efter att ha legat i karantän en tid, efter skandalerna som visade att våra bidrag till behövande istället gick till nomenklaturans lyxliv, är katastrofparasiterna nu på banan igen, med hjälp av Filippinska stormkatastrofen.

Föga förvånande leds de ofta av den politiska nomenklaturan eller deras barn. Vår motsvarighet till de ryska oligarkerna. Ta exempelvis Elisabeth Dahlin på Rädda Barnen, dotter till ett norrbottniskt nationalsocialdemokratiskt landstingsråd, som syns på SVT flera gånger per kväll nu.

Istället för att fika efter innehållet i våra plånböcker borde de sälja sina stenhus, skicka pengarna till nödlidande och se till att de verkligen kommer fram till just de nödlidande.

Kommer vi någonsin att få veta

- hur mycket pengar dessa våra oligarker slussar till skatteparadis?

- vilka som är med och delar på pengarna?

- vilka som är deras länk i SVT och hur mycket deras länk får för sina tjänster?


En annan närbesläktad tiggarverksamhet tycks Northland Resources vara. Inte annorlunda för att de låtsas driva en gruva som saknar alla utsikter att bli lönsam. Gruvan är ju bara en kuliss. Det är affärsidén som är annorlunda.

Medan katastrofparasiterna lurar till sig privatpersoners pengar direkt, tycks Northlands affärsidé vara att lura till sig herrelösa, institutionaliserade pengar, förmodligen ofta i samråd med investerarens ombud, dock investeraren eller huvudmannen ovetande. Affärsidén skiljer sig även på det sättet att medan katastrofparasiternas givare bereds möjlighet att intala sig att pengarna hjälper nödlidande har inte Nortland-givaren minsta tanke på att det kan gå annat än åt helvete. Den egna kickbacken utfaller genast - kanske inte ens passerar Northland på sin väg till skatteparadisen.

Imorgon en miljard, i övermorgon kanske två?

Kommer vi någonsin att få veta hur mycket pengar som tvättats i skatteparadis genom att silas genom de stora hålen i Northland-kulissen?

Stockholm söndagen den 17 november 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: